Skoči na glavno vsebino

Učenci 4. r PŠ Šentviška Gora vsako leto v jesenskem času pripravijo prizorček v senčnem gledališču in z njim nastopijo za ostale učence in otroke iz vrtca. Pri oblikovanju in izvedbi uporabijo znanje, ki so ga pridobili pri naravoslovju in sicer o sencah in njihovem spreminjanju velikosti ter o lastnostih magnetov.
Učenci sami napišejo besedilo, izdelajo sceno in lutke ter z njimi odigrajo vse vloge v prizorčku. Edini nepogrešljiv pomočnik je grafoskop.
Letošnji prizorček je imel naslov Praznik dobre letine. Glavna junaka ježka Marko in Mica ter njuna mama Joži so šli na Kostanjev hrib in v Jablanski dol nabrat jesenske dobrote in jih pripravili za gostijo, na katero so povabili sorodnike in prijateljico šojo.
Ker je bilo dogajalnih prostorov več, so četrtošolci to spretno rešili tako, da so jih razporedili v več nadstropij. Zanimivo rešitev so našli tudi za ponazoritev dneva in noči ter mraka.
Ker je bil naslov Praznik dobre letine, so ob koncu za obiskovalce pripravili še nekaj za posladek: korenčkove piškote, rezine korenčka, jabolčne krhlje in orehova jedrca. Vsakemu pa so izročili še spominsko sličico. Obiskovalci so po predstavi lahko pogledali še v zakulisje.
Četrtošolci Hana, Nace in Aljoša so bili za trud in domiselnost nagrajeni z aplavzom in pohvalami učiteljic in vzgojiteljic. Ob pripravah na predstavo so pridobili veliko koristnega in uporabnega znanja in gotovo se bodo na vse to še kdaj spomnili.
Sami so o tej zanimivi izkušnji povedali takole:
Ko smo pripravljali vse za nastop v senčnem gledališču, smo uživali. Ni se nam bilo treba učiti iz učbenikov in pisati v delovnih zvezkih. Že med pripravami smo vedeli, da bomo razveselili tiste, ki bodo prizorček gledali. Ugotovili smo, da je težko igrati z lutkami, da se pri tem ne vidi še tvoja glava in roke. Za rjuho smo imeli zelo malo prostora. Ker je bilo vlog- torej lutk, več kot nas, smo morali imeti vsak po dve ali tri. Grafoskop je zanimiva naprava, čeprav je že stara.

Za PŠ Šentviška Gora Erika Laharnar in četrtošolci

vsencnemgledaliscu01m vsencnemgledaliscu02m vsencnemgledaliscu03m

vsencnemgledaliscu04m vsencnemgledaliscu05m vsencnemgledaliscu06m

vsencnemgledaliscu07m vsencnemgledaliscu08m vsencnemgledaliscu09m

Dostopnost