Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 10. 3., so se predstavniki naše šolske skupnosti odpravili na občino Tolmin na občinsko srečanje otroškega parlamenta. Tam so se srečali s predstavniki šolske skupnosti iz OŠ Franceta Bevka Tolmin,  ki so letošnje leto srečanje tudi vodili, in predstavniki šolske skupnosti OŠ Simona Kosa iz Podbrda. Po uvodnem nagovoru predsednice ZPM Tolmina in naše učiteljice Mateje Maretič, je sledil nagovor župana Uroša Brežana. Potem so prišli na vrsto žulji učencev glede ureditve šolske okolice, ki so jih v upanju na ugodno rešitev naslovili na župana. Ta je izrazil pripravljenost iskanja rešitev v sodelovanju z našim ravnateljem.

Nato so učenci predstavili, kaj so v letošnjem šolskem letu na šolah ustvarjali in odkrivali na temo Pasti mladostništva. Lotevali so se obdelovanja različnih tem, kot so nevarnosti na internetu, motnje hranjenja, vrstniško nasilje, droge itd.

Izredno zanimiv in sporočilen je bil drugi del srečanja, kjer sta bila gosta policist Jure Kenda in Goran Lapanja. Slednji je na izredno odkrit način prvič javno spregovoril o svoji življenjski izkušnji, ko se je na poti odraščanja srečal z drogami, bežal od doma na ulico, postal brezdomec, narkoman in zaradi tatvin pristal celo v zaporu. Po nekaj letih takšnega življenja je spoznal, da to ni to, kar bi si želel od življenja. Odločil se je za zdravljenje in skozi težke trenutke vztrajal, da mu je na koncu le uspelo. Zdaj živi normalno življenje. Učence je pripoved zelo pritegnila in vprašanja so kar deževala.

Po končanem srečanju smo se poslovili z mislijo, da mladostništvo nikakor ni le lepo obdobje odraščanja, ampak s sabo prinaša veliko pasti oz. skušnjav, na katere moramo biti pozorni, da se vanje ne ujamemo. Bili smo veseli, da smo kljub vsemu po srcu še vedno otroško iskrivi in nagajivi, zato smo si  po zasluženem dobro opravljenem delu dali duška na Brajdi.

Več si lahko ogledate v galeriji.

Zapisala Maja Obid

Dostopnost