Skoči na glavno vsebino

25. aprila po pouku smo se učenci 3. in 4. razreda z avtobusom odpeljali na Pečine, kjer smo si ogledali tovarno Metalflex. Po njej nas je popeljala vodja obrata Vera Kofol. Najprej smo si ogledali skladišče, kjer smo videli materiale oziroma surovine, ki jih uporabljajo pri delu. Ker smo bili na obisku popoldne, je bilo delavcev malo. Videli smo, kakšno delo opravljajo in izvedeli, koliko komadov morajo narediti v 8 urah. Veliko je tudi strojev, ki delajo sami, samo kontrolirati je treba, da imajo dovolj surovin. Na enem smo lahko tudi poskusili delati. Izvedeli smo še, kam vgradijo dele, ki jih izdelujejo, od kje dobijo materiale, kam peljejo polizdelke in da delajo nekateri delavci na 4 izmene.
Videli smo še zanimiv ovijalni stroj- robopac in staro tehtnico.
Delavke in delavce smo razveselili z rožicami, ki smo jih po tekočem traku izdelali dopoldan v šoli. Nas pa je razveselila Vera, ki nam je postregla z vročo čokolado.
Delo v tovarni se nam je zdelo zanimivo. Ko pa smo pomislili, da morajo delavci delati vsak dan po 8 ur v hrupu, smo ugotovili, da je to zelo naporno.
Morali smo se posloviti, saj nas je čakal še obisk mizarske delavnice pri Eriku Lapanja na Ponikvah. Tam smo se najprej pogovorili o vrstah lesa in njihovih lastnostih. Nismo še vedeli, da jelka nima smole. Izvedeli smo, katere izdelke izdeluje in od kje je bil najbolj oddaljen naročnik.
Erik nam je pokazal, kako pobrusi desko. Iz nje nam je s pomočjo tračne žage izžagal hišo s petimi okni in vrati, ki jo je narisal Aljoša. V šoli bomo vanje vžgali naša imena.
Ogledali smo si še sušilnico za les. Povedal nam je tudi, da je mizarsko delavnico podedoval po tatu. Tudi to delo se nam je zdelo zanimivo. Morda pa bo kdo izmed nas čez leta postal mizar.
Skupaj smo preživeli zanimivo in poučno popoldne.

Za PŠ Šent. Gora: učenci 3. in 4. razreda z učiteljico 

tovarnain delavnica01-m tovarnain delavnica02-m tovarnain delavnica03-m

tovarnain delavnica04-m tovarnain delavnica05-m tovarnain delavnica06-m

tovarnain delavnica07-m tovarnain delavnica08-m tovarnain delavnica09-m

Dostopnost