Skoči na glavno vsebino

V lanskem letu so na vaškem trgu sredi Šentviške Gore postavili doprsni kip renesančnemu skladatelju Jakobu Petelinu Gallusu. Zakaj pa? Zato, ker je Šentviška Gora eden od treh domnevnih rojstnih krajev tega skladatelja.
Kip je izdelal domačin-ljubiteljski umetnik Evgen Feltrin iz Zakraja. Ker je ače našega drugošolca Jakoba, smo se odpravili na obisk k njemu. Evgen ustvarja predvsem skulpture iz lesa. Večino jih podari ob različnih priložnostih ali jih izdela po naročilu, nekaj pa jih ima tudi doma.
Najprej je učence povabil v delavnico, kjer jim je pokazal različno orodje za obdelavo lesa.
Sredi delavnice je učence očaral velik orel. Evgen je povedal, da je obdelavo kosa lesa začel kar z motorno žago.
Povedal je, da ima veselje do oblikovanja iz lesa že iz otroštva in pokazal ptička, ki ga je izrezljal. Pokazal je še lesen čevelj in polža ter različno izrezljane palice. Pri hiši ima še kip, ki predstavlja njihovega starega očeta.
Vprašali smo ga ali išče primerne kose lesa, ko že ima idejo ali dobi idejo, ko zagleda zanimiv kos lesa. Rekel je, da oboje.
Evgen je tudi zbiratelj starih predmetov. Učence je povabil v prostor, kjer jih hrani. Njihovo pozornost je pritegnil zanimiv  otroški voziček. V hiši  jim je pokazal zanimivo zbirko starih ur.
Poslovili smo se z besedami: Se vidimo v nedeljo.
V nedeljo,8.5., popoldne je bila na Šentviški Gori namreč slovesnost ob odkritju spomenika J. P. Gallusu. Prireditev je potekala pod naslovom Povezani z Gallusom, saj so bili povabljeni še predstavniki Idrije in Ribnice, ki se tudi potegujeta za čast, da sta rojstna kraja tega skladatelja.
Program je bil oblikovan tako, da je obiskovalcem z glasbo in besedo pričaral čas, v katerem je skladatelj Gallus živel.
Naši učenci so nastopili s pesmijo Kje s’ pa ti doma. Jakob, Ema in Julija pa so s člani folklornega društva odigrali prizorček pri kipu.
Žal jo je ta dan pošteno zagodlo vreme, tako da je del prireditve potekal pod dežniki, del pa v dvorani, saj dež kar ni nehal padati. Kljub temu pa je bilo vzdušje prijetno in tudi naši učenci so z zanimanjem spremljali prireditev in prisluhnili malo drugačni, a zanimivi glasbi.

Za PŠ Šentviška Gora Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

Evgen01-m Evgen02-m Evgen03-m

Evgen04-m Evgen05-m Evgen06-m

Evgen07-m Evgen08-m Evgen09-m

Dostopnost