Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 23. oktobra, so tretješolci z Mosta ter PŠ Šentviška Gora, Podmelec in Dolenja Trebuša obiskali turistično kmetijo Pr’ Jureč v Ledinah.
Najprej so se spoznali z gospodinjo Tomislavo in gospodarjem Dušanom, ki sta učence seznanila z dejavnostjo tehniškega dne – Od pšeničnega zrna do hlebca.
Nadeli so si predpasnike, rute in klobuke in odšli v kuhinjo, kjer so v binklo ali mentrgo presejali pšenično moko. Gospodinja je nato iz moke, vode, soli in kvasa zamesila testo.
Gospodar je medtem zakuril v kmečko peč. Tudi učenci so malo podkurili.
Spoznali so pripomočke, ki jih potrebuje pri kurjenju peči in vsajanju kruha v peč in iz peči – metlo, grebljo in lopar.
Medtem, ko je testo vzhajalo, so pomalicali. Nato so se vrnili v kuhinjo in oblikovali vsak svoj hlebček. Dali so ga v posodo in ga pustili vzhajat.
Ko so hlebčki vzhajali, so si na videoposnetku ogledali, kako je v starih časih potekala priprava njive za setev pšenice, setev, žetev in spravilo snopov v kozolec, kjer so se posušili. Obenem so spoznali tudi vse vrste žita.

Gospodinja je medtem dala vzhajane hlebčke v peč.

Preselili so se na šupo ali skedenj. Tu so si najprej ogledali vse pripomočke in stroje, ki so jih uporabljali na polju nekoč in so jih videli tudi na videoposnetku.
Ko se je žito v kozolcu posušilo, so ga z lojtrskim vozom pripeljali na skedenj. Tu so jih čakali posušeni snopi. Najprej so zrna ročno izbrskali iz klasov. To je bilo težko in počasno opravilo.
Veliko hitreje je šlo s cepcem, ki sta ga vrtela gospodar in učiteljica Vojka.
Nato so z reto ločili zrnje od slame in plev. Z vejalnikom so ga dokončno očistili. Očiščeno žito so nesli v mlin, kjer so ga zmleli v moko in moko presejali.
Ogledali so si še vse vrste žita v skrinji in ga potipali.
Na koncu so na skednju, tako kot včasih, še zapeli in zaplesali ob zvoku harmonike.

S sveže pečenim hlebčkom in razglednico so se zadovoljni in polni novih spoznanj poslovili od gospodinje in gospodarja in se vrnili domov.

Zapisala: učiteljica Vojka Kleč
Foto: Barbara Testen 

   

        

               

Dostopnost