Skoči na glavno vsebino

Konec novembra smo se učenci 9. razreda v spremstvu Urške Kenda Mavrar in Mateje Maretič napotili z vlakom na Bled. Iz tamkajšnje železniške postaje smo krenili proti Infocentru. Po polurnem sprehodu ob jezeru smo le prišli na naš cilj. Tam pa se je naša pot po kratkem odmoru razdelila.
Prva polovica razreda se je napotila do Antimuzeja, kjer je vstopila v Deželo fizike, druga pa na ogled razstave o Triglavskem narodnem parku.
V Deželi fizike nas je sprejela prijazna vodička. Najprej smo imeli nekaj časa, da si ogledamo nekaj preprostih naprav, kot so 3D tri v vrsto, prvo elektronsko glasbilo, preverili smo kakovost zaslona mobilnih telefonov … Pogledali smo lahko tudi skozi teleskop. Potem pa nam je na zabaven način predstavila različne poskuse. Opazovali smo lebdenje in nihanje, si ogledali Teslin stroj za proizvodnjo strel, ponazorili Pitagorov izrek. Nekateri so se preizkusili tudi v ciljanju s topom in puško.
Drugi del pa je bil ogled razstave TNP. Vodička nam je najprej zavrtela kratek film in risanko, nato pa nas je vodila skozi razstavo. Na velikem zemljevidu nam je pokazala, kje leži TNP in kolikšno območje obsega. Sledil je še ogled rastlin, kamnin …, ki jih lahko najdemo v tem parku. Za konec smo si ogledali še en kratek video.

Urša Benedejčič in Ines Kokošin

Dostopnost