Skoči na glavno vsebino

Ob mednarodnem dnevu knjig za otroke in mladino smo po šolskem radiu prebrali poslanico Majhno je v knjigi veliko v kateri latvijska pesnica in pisateljica Inese Zandere spregovori o pomenu knjig in branja za otroke.

Kar nekaj časa je zorela ideja, da bi tiste res dobre knjige v šolski knjižnici opremili z nalepko, da gre za kvalitetno knjižno delo, ki ga učenci priporočajo v branje sovrstnikom.

Motiv za nalepko “Priporočamo v branje” je nastal pri likovnem krožku. Učenci so bili postavljeni pred nalogo, da narišejo motiv, ki bo kar najbolje sporočal lastnosti knjig. Knjige so lahko modre, poučne, pomirjujoče, sočutne, zabavne … Posledično se teh lastnosti “nalezejo” tudi bralci. Največjo sporočilnost je moč razbrati iz dovolj preprostega in jasno sporočilnega motiva, zato je bila naloga zahtevna. Tehnično je bil izdelek omejen na risbo z barvnimi svinčniki in flomastri, saj je to za tovrstno nalepko najprimerneje.

Z motivom “sovice”, ki prebira knjigo ter je narisana in pobarvana v umirjeni barvni kombinaciji, se je izzivu najbolj približala Hana Drole, učenka 6. a razreda.

Knjige, ki jih v branje priporočajo učenci, so ta teden razstavljene v knjižnici.

O dobrih knjigah se je vredno pogovarjati, saj spodbujajo veliko željo in zmožnost, da bi bili to, kar smo. Vlivajo nam pogum za življenje.

Zapisala: Martina Kozorog Kenda in Mirko Kavčič

Dostopnost