Skoči na glavno vsebino

V soboto, 7. 4. 2018, je na PŠ Šentviška Gora potekal orientacijski pohod. Pohoda so se udeležili učenci od prvega do četrtega razreda. Najprej smo učiteljice pravično razdelile učence v tri enakovredne skupine (vsaka skupina je imela učence iz vseh razredov). Vsaka skupina si je izbrala svoje ime in narisala znak, ki si ga je vsak zavezal okrog vratu. Učencem smo sporočili, da ne bodo tekmovali v tem, kdo pride prvi, temveč katera skupina bo imela največ pravilnih odgovorov na delovnih listih.
Na pohod se je najprej odpravila 1. skupina, ki jo je spremljala učiteljica Erika. Po nekaj minutah je pričela pot 2. skupina, ki jo je spremljala učiteljica Barbara. Nazadnje pa se je na pohod odpravila 3. skupina, ki jo je spremljala učiteljica Vlasta.
Skozi celotni orientacijski pohod, so morali učenci nabirati določene rože, napisane na listu. Pot se je pričela pred šolo, kjer so skupine ugotavljale, v kateri smeri neba stoji cerkev. Nato so morali do parkirišča, kjer stoji kip skladatelja. Opazovali so tudi sončno uro na hiši in ugotavljali, če dela. Nato so morali pokazati svoje sposobnosti v štetju podkev na ograji. Pot so nadaljevali do kozolca, naprej po kolovozu do prve hiše. Hišo so opazovali in zapisali nekatere značilnosti. Potem so šli do pokopališča, tam so ugotavljali in prepoznavali stavbe in drevesa. Šli so mimo bivše mlekarne, kjer so dobili manjšo okrepčilo. Pot so nadaljevali do Zakraja, kjer so se ustavili pri hiši s palčki. Nato so skupine PREVIDNO nadaljevale pot proti Šentviški Gori. Po poti so morali prešteti vse vasi, ki se vidijo s poti. Proti koncu poti so morali napisati še nekatere podatke o skladatelju Ivanu Laharnarju in prepisati datum obiska potujoče knjižnice z oglasne deske. Nazadnje so morali končati pot na šolskem igrišču, kjer so si med seboj čestitali, ker so srečno končali pohod.
Skupine so po končanem pohodu pomalicale. Nato so se organizirale za čiščenje šolske okolice. Učenci so pometali cesto, presajali so rastline ter ločevali odpadke.
Po koncu čistilne akcije, so se vse skupine zbrale na igrišču. Skupaj smo pregledali odgovore na vprašanja ter rože, ki so jih na poti nabrali ter razglasili zmagovalce.
Učenci so pri orientacijskem pohodu uživali in se zabavali. Učili so se veščin medsebojnega sodelovanja in strpnosti, vadili so branje z razumevanjem in se skušali glede na predznanje in napisane informacije orientirati. Na koncu so bili zadovoljni, saj so uživali v lepem vremenu in se nekaj novega naučili.

Za PŠ Šentviška Gora, Barbara Testen

  

  

  

Dostopnost