Skoči na glavno vsebino

V sredo, 6. junija 2018, so si učenci 3. in 4. razreda PŠ Šentviška Gora ogledali tovarno Metalflex na Pečinah, kamor so se odpeljali z avtobusom. Tam jih je pričakala vodja Vera Kenda, ki jim je razkazala celotno tovarno. Najprej so si ogledali skladišče, kjer so videli surovine, ki jih uporabljajo pri delu. Nato so videli večino strojev in tudi delali so na enemu. Spoznali so delavce in njihovo delo. Izvedeli so, koliko komadov morajo narediti v 8. urah. Učenci so izvedeli, kam vgradijo dele, ki jih izdelujejo, od kje dobijo materiale, kam peljejo polizdelke. Videli so tudi zanimiv ovijalni stroj – robopac, ki ovije polne škatle s prozorno folijo. Delavke in delavce so razvedrili s papirnatimi metuljčki, ki so jih izdelali v šoli. Vera je učence razveselila z vročo čokolado. Delo v tovarni se je zdelo učencem zanimivo. Ko pa so pomislili, da morajo 8 ur na dan delati v takšnem hrupu, so ugotovili, da mora biti to delo kar naporno.
Nato so se učenci odpravili peš do Ponikev. Po poti so opazovali naravo in nabrali veliko gozdnih jagod. Ustavili so se pri majhnem ribniku, kjer so opazovali paglavce. Tam so tudi pomalicali.
Obiskali so tudi mizarsko delavnico pri Eriku Lapanja. Izvedeli so, katere izdelke izdeluje in od kje je bil najbolj oddaljen naročnik. Erik jim je pokazal, kako pobrusi desko. Iz nje jim je s pomočjo tračne žage izžagal rožo, ki jo je narisala Ema. V šoli bodo vanje vžgali svoja imena. Ogledali so si še sušilnico za les. Tudi to delo se jim je zdelo zanimivo. Morda pa bo kdo izmed njih čez leta postal mizar. Skupaj smo preživeli zanimivo in poučno popoldne.

PŠ Šentviška Gora: učiteljici Barbaro in Eriko  

Dostopnost