Skoči na glavno vsebino

Včasih pisma lahko spreminjajo življenja. To je bistvo maratona pisanja apelov Pišem za pravice – globalne kampanje pisanja pisem, ki jo vsako leto organizira Amnesty international.

Tudi letos so se akciji, ki poteka po vsem svetu, pridružili tudi naši učenci. V svojih apelih (pismih), ki bodo poslana predstavnikom države, ki nekomu krši njegove pravice, so pisali za svoboščine, ki so bile nekaterim odvzete; oblasti so pozvali k odpravi kršitev in popravi krivic. Cilj pisanja pisem je ustvariti pritisk na oblasti, zahtevati pravice za žrtve kršitev, hkrati pa žrtvam pokazati, da jih podpirajo ljudje s celega sveta. S pomočjo pisem bodo tisti, ki zlorabljajo in mučijo, privedeni pred roko pravice, in tisti, ki so po krivem zaprti, bodo spet svobodni.

Na novembrskih pogovornih urah so imele učenke 9. razreda tudi stojnico. Mimoidoče so seznanjale z akcijo in jih spodbujale, da podpišejo peticijo, in s tem podprejo prizadevanja žensk, ki se po celem svetu borijo za človekove pravice in lepši jutri, pa so zaradi tega preganjane.

Več o akciji si lahko preberete na naslovu: http://sola.amnesty.si/pisem-za-pravice-2018, kjer lahko tudi sami podpišete peticijo.

Tudi letos smo skupaj dokazali, da nam je mar! Upamo, da bo tudi zaradi zbranih podpisov in naših pozivov v več kot 50 napisanih pismih na svetu kakšna krivica manj!

Mentorici Agnes Kozorog in Marta Medvešček

Dostopnost