Skoči na glavno vsebino

Učenci PŠ Šentviška Gora so torek, 19. 3., šolski dan preživeli v Tolminu.
V prvem delu kulturnega dne so obiskali muzej. Arheolog Miha Mlinar jih je najprej popeljal po stalni arheološki razstavi. Seveda pa jih je najbolj zanimala priložnostna razstava o arheoloških najdbah na Šentviški planoti. Poleg mag. Mihe Mlinarja je avtor razstave Stari bogovi obmolknejo tudi dr. Boštjan Laharnar, naš rojak in nekdanji učenec naše šole. Učenci si bodo zapomnili, da je bilo v davni preteklosti na Šentviški planoti več nahajališč železove rude ter kje je bilo izkopanih največ razstavljenih predmetov in v kakšne namene so jih tedanji prebivalci uporabljali. Fante je bolj pritegnilo razstavljeno orodje in orožje, dekleta pa nakit. Vsi pa si bodo zaradi oblike in pomembnosti gotovo zapomnili bronasto fibulo, srebrno ovratnico ter srebrno daritveno ploščico. V knjigo vtisov so zapisali, da so ponosni, da prihajajo s Planote, ki ima tako bogato zgodovino. Obiska s Planote sta se razveselili tudi dve v muzeju zaposleni Planotarki – Karla Kofol in Darja Pirih.
Nato so se odpravili v knjižnico, kjer jih je že pričakala umetnica Tinka Volarič, avtorica trenutne likovne razstave v galeriji. Najprej jim je na zanimiv način predstavila razstavljena dela. Spodbujala jih je, da so tudi sami razlagali, kako dojemajo njena dela. Bolj podrobno so se pogovorili ob ilustracijah iz knjige O zamorčku Bambuleju in vrtoglavi žirafi, saj so jo pred tem prebrali v šoli.
Všeč jim je bil tudi del razstave, ki predstavlja različna mesta. Del razstave predstavljajo ilustracije, ki jih povezuje rdeča nit. Učenci so našli zanimive ideje, kam je rdeča nit pripeljala deklico. V zadnjem delu druženja pa so še sami ustvarjali. Izdelali so skupinsko ilustracijo potovanja rdeče niti. Zelo so uživali in bili navdušeni nad končnim izdelkom. Druženje z umetnico Tinko je potekalo v prijetnem in ustvarjalnem vzdušju.
Za poučen, zanimiv, muzejsko in umetniško obarvan dan se še enkrat zahvaljujemo Tolminskemu muzeju ter knjižnici ter vsem, ki ste nas prijazno sprejeli.

Za PŠ Šentviška Gora, Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

Dostopnost