Skoči na glavno vsebino

V petek, 18.10.2019, smo šolski dan namesto na PŠ Dolenja Trebuša preživeli malce drugače. Triglavski narodni park nas je namreč povabil, da nas odpelje na izlet v Rezijo. Povabilo smo z veseljem sprejeli in se zjutraj skupaj s 4. razredom OŠ Most na Soči odpeljali k našim zamejskim sosedom.

Po prihodu v vas Solbica smo se “Trebušani” ločili od “Mostarjev” in s svojim vodičem Simonom odšli na ogled znamenitosti in spoznavanje rezijanske bogate kulturne dediščine. Na poti smo odkrivali mnogo fresk na fasadah hiš, ki prikazujejo življenje rezijanskih ljudi nekoč.

Otrokom je bil nadvse všeč muzej brusačev. Spoznali so, na kakšen način, kako in kaj vse so rezijanski možje v preteklosti brusili. Način brušenja nam je gospod Stefano tudi demonstriral. Dobesedno se je iskrilo. Pot iz muzeja smo nadaljevali po “Ta lipi poti” do slapa. Zanimivo je to, da ta voda prihaja s Kanina. Ko se tali sneg, voda kmalu ponikne in se nato v obliki slapu prikaže na tej strani. Nazadnje nas je vodič vodil še na ogled muzeja ljudi. Ogledali smo si staro kmečko hišo, spoznavali rezijansko govorico, njihovo glasbo (značilni glasbili citiro in bunkulo) in si ogledali muzej, posvečen rezijanskim lutkam.

Polni lepih vtisov smo se v popoldanskih urah srečno vrnili domov.

Še enkrat se iz srca zahvaljujemo TNP-ju ter Marku in Marjeti – njunima predstavnikoma za krasen izlet in vodenje.

Zapisala Ana Makovec

Dostopnost