Skoči na glavno vsebino

je bil naslov projekta Mednarodni mesec šolskih knjižnic 2019. Na Osnovni šoli Dušana Muniha Most na Soči smo ga obeležili z različnimi dejavnostmi za promocijo branja in učenja. Pripravili smo pester nabor dejavnosti z namenom, da bi učencem približali branje kot prijetno doživetje.

V tednu otroka smo se Prebujali z Belo kavo in Posipancem. Devetošolca Luna Vitez in Janez Eržen sta šestošolcem po eno šolsko uro na dan brala mladinski roman Bela kava in Posipanec. Po zaključenem branju sta bralca pomagala razrednikom in knjižničarki izvesti delavnice o strpnosti in sprejemanju različnosti, vezane na tematiko knjige.

     

Učenci šolske skupnosti so brali učencem od 1. do 5. razreda knjige Poljubček za lahko noč, Lev v srcu, Dedkovo kolo, Vsak dan je Malalin dan in Ali se ne počutiš dobro, Poldek?

Bibliotekarka iz Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin, ga. Alenka Mahajnc, je učencem 3. razreda predstavila bralno akcijo “Moja knjižnica”. V sodelovanju s splošno knjižnico akcija spodbujanja branja tretješolcev poteka že trinajsto leto. Z Mini ni strahopetka je začela branje knjige, ki so ji učenci v nadaljevanjih prisluhnili v razredu.

S pravljico potujemo okrog sveta … smo poimenovali potopisna predavanja ge. Katje Jarc na vseh podružničnih šolah. Na podružnični šoli Podmelec smo v Kenijo odpotovali z afriško ljudsko pravljico Unanana in slon z velikim okljem.

   

Na podružnični šoli Šentviška Gora smo z ljudsko pravljico Neroda odpotovali na Islandijo.

   

Na podružnični šoli Dolenja Trebuša smo z ljudsko pravljico Kralj z umazanimi stopali odpotovali do Azije. Z vsemi tremi bralnimi potovanji smo sooblikovali 2. nacionalni mesec skupnega branja Beremo skupaj.

   

Učenci 8. razreda so uporabljali priročnike za učenje fizike. Po obravnavi učnega sklopa osnovne količine so reševali delovni list in podatke iskali v različnih fizikalnih priročnikih. Spoznali so, kako se lahko samostojno učijo z uporabo priročnikov.

Učenci sedmega razreda so v torek, 22. 10. 2019, v okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo obiskali splošno Knjižnico Cirila Kosmača v Tolminu. Pripravili so jim program, ki je zajemal: predstavitev knjižnice in njene ureditve, predstavitev knjižnično-informacijskega sistema in uporabe knjižnice od doma ter predstavitev domoznanskega oddelka. Poudarili so pomen branja in obiskovanja knjižnice za razvijanje ter vzdrževanje pismenosti in bralne kulture. Učenci so se preizkusili v iskanju knjig in si ogledali tudi pripravljene video vsebine Janje Vidmar, avtorice knjige Elvis Škorc, genialni štor, ki so jo prejeli v dar s strani Javne agencije za knjigo RS.

Učenci 6. razreda so sodelovali v nacionalni izmenjavi knjižnih kazalk. Pri pouku tehnike so izdelali bralna znamenja za sovrstnike, učence šole Božidarja Jakca iz Ljubljane. Njihove kazalke nestrpno pričakujejo.

Zapisala: Martina Kozorog Kenda

 

Dostopnost