Skoči na glavno vsebino

Tudi letos so ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov otroci v podaljšanem bivanju in pri ustvarjalnih delavnicah odpadke spreminjali v nekaj uporabnega. Na PŠ Dolenja Trebuša so učenci uživali pri šivanju vzglavnikov iz starih oblačil in odpadnih kosov blaga, medtem ko so na PŠ Šentviška Gora učenci iz odpadne embalaže izdelovali svečnike, vaze za suhe rože ter raznovrstne igrače. Prav tako so se z odpadno embalažo poigrali tudi v podaljšanem bivanju na centralni šoli. V prvem razredu so izdelovali okraske za okrasitev učilnice, starejši učenci pa so si zadali tudi bolj zahtevne projekte, kot so ptičje hišice, snežne krogle, avtomobili in razne igre.

Ker pa je med bolj perečimi in težje recikliranimi odpadki tudi tekstil, tekstilna industrija pa ena največjih onesnaževalk našega okolja, smo se odločili, da bomo pri ustvarjalnih delavnicah ustvarjali prav iz odpadnih oblačil. Na centralni šoli so učenci od 4. do 9. razreda iz odsluženih majic izdelali raznobarvni nakit, na podružnični šoli Podmelec pa so učenci od 1. do 4. razreda poskrbeli, da bodo bolj ekološko živeli tudi hišni ljubljenčki in so zato iz odsluženih majic izdelali igrače za pse in mačke.

Če želite razveseliti sebe ali svoje bližnje z ekološkim nakitom ali zabavati hišne ljubljenčke z recikliranimi igračami, lahko te najdete na prihajajočem dobrodelnem sejmu, ki bo v torek, 3. 12. 2019.

Mi pa smo ugotovili, da otroške glave z malo domišljije, veliko dobre volje in ustvarjalnosti odpadke z lahkoto spremenijo v najbolj čarobne stvari.

Zapisala Tajda Vidič

Dostopnost