Skoči na glavno vsebino

… je učence PŠ Šentviška Gora ob diaprojekciji »popeljala« Rozina mama Nives Laharnar. Z družino so namreč v drugi polovici decembra obiskali sorodnike, ki tam živijo.
Najprej jim je povedala, kako se je treba na potovanje pripraviti in kako so potovali. Ker je bil njihov cilj na vzhodu Avstralije, je samo let čeznjo trajal 4 ure.
Učenci so izvedeli, kakšna je v Avstraliji pokrajina, kakšno rastlinje uspeva in katere so tipične živali, pa kje in kako ljudje tam živijo. Pokazala jim je posnetke iz živalskega vrta, akvarij, kjer je nad njimi plaval morski pes in znamenito opero v Sidneyu. Plaže so bile lepe, le valovi so bili visoki. Pokazat je prinesla tudi školjke, ter nekaj rastlin in plodov, ki so jih nabrali tam.
Imeli so srečo, da so videli in se celo fotografirali z avstralskimi staroselci – aborigini.
Tudi novo leto so dočakali v Avstraliji. Na silvestrski večer so si šli ogledat čudovit ognjemet.
Učenci so bili začudeni, ko so izvedeli, da se v Avstraliji prehranjujejo zelo nezdravo. Imajo pa strogo prepovedan alkohol in cigarete. Tudi nič ekološko ne razmišljajo. Velik del Avstralije se preživlja z rudarstvom in premogovništvom, saj ima veliko naravnih bogastev.
Nekaj zanimivosti nam je povedala tudi Roza. S seboj je prinesla plišasto koalo, ki jo je dobila za novo leto v Avstraliji.
Za zelo zanimivo predstavitev te daljne celine so se Nives zahvalili z muckom, saj je spretna šivilja in jih tudi sama izdeluje. Podarili smo ji še lončnico, ker je rekla, da jih ima rada. Učenci so ugotovili, da se bodo morali pridno učiti angleščino, da bodo lahko tudi sami kdaj kam odpotovali.

Za PŠ Šentviška Gora: Erika, Ana in Vlasta

Dostopnost