Skoči na glavno vsebino

V torek, 2. 2. 2021, je bila za osmošolce izvedena malo drugačna ura fizike. Preko video povezave smo poleteli v vesolje … No, ne ravno dobesedno, tokrat le s pomočjo predstavitve Centra Noordung iz Vitanj.

S to tematiko smo tudi zaključili obravnavano poglavje o astronomiji. Gospod Izidor Fijavž je učencem predstavil življenje in delo pionirja vesoljskih tehnologij, Hermana Potočnika Noordunga. Njegov ded po materini strani je bil doma iz Vitanj, zato so tam pred nekaj leti postavili stavbo, v kateri je center vesoljskih tehnologij. Na predavanju se je osredotočil tudi na umetne satelite, saj imamo Slovenci od lanskega leta v vesolju dva umetna satelita, mikrosatelit Nemo HD ter nanostaelit Trisat, oba na razdalji malo čez 500 km od površja Zemlje. Zemljino orbito preletita 14-krat na dan.

Pokazal je tudi originalne posnetke z odprav na Luno pred petimi desetletji, ki jim jih je odstopila Nasa.

Ker so v Centru Noordung stalne in občasne razstave, je trenutno razstavljen tudi 120 g težak kamen z Lune, ki je bil na predstavitvi prikazan na hologramu. Omenil je tudi dva ameriška astronavta s slovenskimi koreninami, Randyja Bresnika in Sunito Williams, ki sta Center že obiskala.

Ko bodo korona časi mimo, nas je tudi povabil na obisk. V Centru od lani ponujajo tudi simulator letenja, zato bo mogoče obiskal Center tudi kdo, ki bere ta zapis.

Več informacij je na povezavi.

Generacija naših učencev, ki so bili osmošolci v šolskem letu 2014/15, je Center obiskala na poti iz šole v naravi. Takrat so imeli tudi enkratno priložnost, da so ruskemu astronavtu, ki je nekaj časa preživel na vesoljski postaji Mir in je bil v Centru na obisku tisti dan, postavili nekaj vprašanj, na katere je rade volje odgovoril.

Vtisi letošnjih osmošolcev:

Meni se je to predavanje zdelo zelo poučno in zanimivo. Veliko novega sem se naučila. (Eva)

Ura se mi je zdela zanimiva, saj sem izvedela veliko novih stvari. (Nina)

Ura fizike se mi je zdela zelo zanimiva in poučna. Izvedela sem veliko novega, predvsem pa zanimivega in uporabnega. (Žana)

Meni je bilo zelo zanimivo. Izvedela sem veliko novega, nekaj stvari me je celo zelo presenetilo. (Minea)

Meni je bila ta dejavnost všeč, saj sem se naučila veliko novega in zanimivega. (Iris)

Ura mi je bila zelo všeč, saj sem spoznala veliko novih stvari (Manca)

Bilo je zelo zanimivo, najboljše so mi bili videoposnetki. Še boljše bi bilo, če bi odšli v Vitanje. Zelo počno je bilo. (Maj M.)

Ta dejavnost je bila ena od najbolj zanimivih od teh kar smo jih počeli. Res mi je bila všeč. (Alisa)

Zelo mi je bilo všeč, zanimivo, predavatelj je razločno govoril. Najbolj so mi bili všeč filmčki. (Heidi)

Zapisala Urška K. Mavrar

Dostopnost