Skoči na glavno vsebino

Konec meseca septembra je ob podelitvi nagrad Ekošolskih projektov za preteklo šolsko leto na našo šolo prispela vesela novica. Z učenci podaljšanega bivanja letošnjega 3. e razreda smo v lanskem šolskem letu dosegli 2. mesto na natečaju Mladi v svetu energije.

Stopili smo v čevlje elektro inženirjev in se projekta z naslovom »Kaj se skriva za vtičnico?« lotili prav z opazovanjem vtičnice v učilnici. Pri tem smo ugotavljali, kaj se skriva za njo. Da smo si zadeve lažje predstavljali, brez rušenja sten, smo si ogledali posnetek, ki je prikazoval različne vire električne energije. Nato je bil čas, da se odpravimo na teren. Podali smo se na raziskovalni sprehod v okolico naše šole. Opazovali smo električno napeljavo, električno omarico, daljnovode, transformatorske postaje in naše domače akumulacijsko jezero, ki je nastalo prav zaradi potreb po električni energiji. Kdo bi si mislil, da so takrat komaj drugošolci vedeli že toliko o svetu energije.

Vsak učenec je ob vrnitvi v učilnico narisal risbo dela poti od vtičnice do vira električne energije. Njihove risbe smo nato združili v skupen izdelek v obliki zgibanke, s katero postopoma raziskuješ pot, ki jo elektrika prepotuje še preden pride do vtičnice v naši šoli, domovih … Ob tem pa smo, kot se za ekošolce spodobi, odkrivali tudi ideje o načinih prispevanja k manjši porabi električne energije pri vsakodnevnih dejavnostih tako v šoli kot tudi doma.

Učenci so dokazali, da te kljub mladosti prav zanimivosti sveta energije privedejo do žarnice, ki sveti tudi v simbolnem pomenu novega usvajanja znanja.

Veronika Gregorčič, mentorica

          

          

       

Dostopnost