Skoči na glavno vsebino

V torek, 9. novembra, so se učenci 1. A in 2. A za dve šolski uri potopili v svet ribištva. Še dan prej je izraz »muharjenje« večina učencev povezovala z lovljenjem muh ali preučevanjem žuželk. Redki so poznali način ribolova, pri katerem ribič lovi ribo na »muhco« oziroma posnetek žuželke.

K nam v goste so prišli trije izkušeni ribiči: Gašper, Boštjan in Dušan. Delavnica, ki jo financira Evropski sklad za ribištvo in pomorstvo, je bila razdeljena na tri dele, in sicer, predavanje, izdelava umetnih muh ter muharjenje s prilagojeno palico za otroke.

Gospod Dušan je učence podučil o ribah in podvodnem svetu v našem območju. Povedal jim je veliko zanimivosti in kar presenečeni so bili, koliko ribjih vrst živi v Soči poleg soške postrvi.

Na delavnici vezanja muh so spoznali, koliko znanja, spretnosti in potrpežljivosti je potrebno  za izdelavo vab. Otroci so z zanimanjem otipali razne naravne in umetne materiale za vezanje muh.

Pri Gašperju pa so se učenci preizkusili v muharjenju. Z ribiško palico, ki je namenjena učenju, so zadevali tarčo – pločevinko in se tako urili v natančnosti meta. Dekleta so bila za kanček bolj spretna in natančna, fantje pa so zmagali v zagnanosti in hitrosti.

Ribištvo je vsekakor pomembna veja turizma na našem območju in tovrstne delavnice so dobra priložnost, da zanimiv hobi in tradicijo muharjenja približamo mladim.

Zapisala: Urška Hrast

     

 

 

 

 

 

 

 

Dostopnost