Skoči na glavno vsebino

Kljub temu, da preživljajo šolske dneve le na šoli, učencem PŠ Šent. Gora v novembru ni bilo dolgčas.

Ob vrnitvi v šolo po jesenskih počitnicah so se  s krajšo komemoracijo na pokopališču spomnili vseh,  ki jih ni več med nami. V program vedno vključimo tudi kakšno recitacijo domačinke Štefke Pravica s primerno tematiko. Lesene svečke so položili na grob skladatelja Ivana Laharnarja, na grobova  dveh amaterskih umetnikov ter na spomenik padlim borcem.

Učenci so se navdušili za akcijo » Kamenček prijaznosti«. Poslikali so veliko kamenčkov, nekatere pa okrasili   s servietno tehniko.  Skupaj s sporočilcem so jih nastavili delavcem šole, šoferju, knjižničarjema,…  Na tiste za vrtčevske otroke  so naslikali kužke in mucke. Čez vikend so kamenčke postavili na mesta, kjer so jih lahko našli njihovi najbližji, sosedje…. Navdušeno so pripovedovali o odzivih tistih, ki so kamenčke našli. Zahvali Muckov in Kužkov iz vrtca sta bili še posebej prisrčni: pesmica in plakat z zahvalo.

Ob zaključku spremljanja količine zavržene hrane pri kosilu so četrtošolci pripravili analizo s stolpčnim prikazom po dnevih za oba tedna. Ugotavljali so, katere hrane ostaja največ in kako bi to lahko izboljšali.

Učence je obiskal računalnikar Marjan in jih poučil o  delu v spletnih učilnicah.

Ob tradicionalnem zajtrku  so obnovili znanje o čebelah. Zelo  veliko jih je naučil četrtošolec Lovro, za kar so se mu zahvalili s posebno zahvalo. V okviru natečaja » Leti, leti čebelica« so pri ustvarjalnih delavnicah in v jutranjem varstvu nastajale domiselne čebelice iz raznolikih materialov. Poletele bodo na centralno šolo.
Ker k tradicionalnemu zajtrku sodi tudi jabolko, so izvedli tudi raziskavo, katere sorte jablan so najpogostejše na Planoti in katere vrste jabolk najpogosteje kupijo. Čudili so se, koliko različnih vrst je samo pri nas.

V zadnjih novembrskih dneh so se razveselili tudi prvega snega. Bilo ga je bolj za vzorec, a punce so se vseeno potrudile in naredile prvega snežaka.

Za PŠ Šent. Gora, Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

      

       

   

Dostopnost