Skoči na glavno vsebino

Tudi  na PŠ Šent. Gora so se učenci pridružili  akciji Komunale Tolmin Ločeno  zbiranje odpadnega jedilnega olja. Ugotavljali so, kakšne so škodljive posledice neprimernega odlaganja odpadnega olja ter  izdelovali plakate na to temo, ki so jih poslali na natečaj. Da bo tudi v praksi odpadno olje pristalo tam, kamor sodi, so od Komunale prejeli zelene kantice s cedilom za vsako gospodinjstvo.

Obiskali sta jih tudi predstavnici TNP-ja Mojca in Maja s poučno delavnico. V pogovoru in  ob zanimivi postavitvi, ki je nastajala sproti, so spoznali živali v narodnem parku. Poslušali so še pravljico o divjem petelinu ob slikovni ponazoritvi ter spoznali njegov življenjski prostor in  življenje. Učencem se je zdelo še posebno zanimivo njegovo oglašanje, ki so ga slišali na posnetku. Nato so s pomočjo obrisov rok  iz  kartona izdelali še vsak svojega petelina.

Zadnji dan pred počitnicami pa je naša nekdanja učenka Nina Pisk, sedaj študentka delovne terapije, na šoli izvedla delavnico Varna nošnja šolske torbe. V teoretičnem  delu  je učencem pojasnila, zakaj je pomembna velikost, oblika, teža torbe, način dvigovanja  in nošnje torbe. V praktičnem delu pa jim je pokazala, kako naravnati naramnice,  kako pravilno napolniti šolsko torbo, kaj gre zadaj, kaj po predalčkih. Tudi sami so pravilno napolnili svoje šolske torbe, spotoma pa še ugotavljali, kaj nepotrebnega nosijo v njih. Nato je Nina  stehtala vsakega učenca, izračunala, koliko naj bi tehtala njegova torba in nato stehtala še torbo. Skupaj sta ugotovila, če je torba primerno težka. Večinoma torbe niso bile pretežke. Dejstvo pa je, da teža torb ni vsak dan enaka. Učenci so dobili še zloženke, ki si jih bodo prebrali skupaj s starši. Nini so se zahvalili s  posebno sliko, na kateri sta bila kužek in mucek, izdelana v tehniki origami, saj  sta se učiteljici spomnili, da je bila Nina mojstrica v izdelovanju origamijev.

Seveda so učenci skrbno spremljali tudi olimpijsko dogajanje, navijali za naše športnike in  se veselili njihovih uspehov. Oblikovali so tudi pano in še posebno z veseljem dodajali medalje.

Za PŠ Šent. Gora, Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

     

     

     

Dostopnost