Skoči na glavno vsebino

Na PŠ Šentviška Gora se učenci vsako leto podajo tudi v stare čase. Letos so si ogledali zbirko kmečkega orodja  in pripomočkov, ki jo hranijo Feltrinovi iz Zakraja v  zato prenovljenem kozolcu.

Predmete jim je razkazal gospodar Evgen, Marjetin, Andrejev in Veronikin ače  ter jim povedal, kako in zakaj so jih uporabljali. Razstava je zelo bogata: različne vrste plugov, slamoreznica, sani za prevažanje drv, korpa za gnoj, aprtnk, mlatiunca, komati in volovski jarmi, cepin za izkopavanje grmov, leseno kladivo, čevljarski šivalni stroj, pinev za izdelavo masla, žaga  amerikanka, kolovrat, mlekarska kangla… Bolj z zanimanjem so si orodja ogledovali  fantje in si tudi lažje predstavljali njihovo delovanje.
Učencem so se imena starih predmetov zdela zelo zanimiva. Škoda bo, če bodo šla v pozabo.
Evgen jim je povedal tudi mnogo zanimivih zgodb povezanih s posameznimi predmeti. Videli so tudi sanke, s katerimi se je sankal kot otrok. Še posebej so bili začudeni, ko jim je povedal, da so imeli kruh zaklenjen  v predalu pri mizi, ker ga je bilo malo, otrok pa veliko.
Pri hlevu  je razstavljen tudi voz parizar, s katerim so včasih vozili les.
Andrejeva in Marjetina mama in mati sta jih pogostili s toplim čajem in slastnim pecivom.
V zahvalo za gostoljubnost in zato, ker ohranjajo več zbirk starih predmetov, orodij, pohištva, so  jim učenci podarili fotografije s prejšnjih obiskov in likovni izdelek četrtošolke Gaje.

Za PŠ Šentviška Gora, Erika Laharnar in Vlasta Sotenšek

    

     

     

Dostopnost