Skoči na glavno vsebino

Velikonočni prazniki so tu, polni pisanih barv, ustvarjalnosti in dobrot. Kanček velikonočnega pridiha smo si pričarali tudi v 1. a razredu. Za urjenje prstkov, zbranosti in natančnosti so učenci okrasili vsak svoje velikonočno jajce iz kartona, tako da so nanj lepili obarvane testenine. Izdelali smo tudi praskanke, ki krasijo našo garderobo.

Na velikonočni ponedeljek so po tradiciji marsikje po Sloveniji potekale igre s pirhi. Mogoče vam bo kakšna zanimiva in jo poskusite.

IGRE S PIRHI

Najbolj znane igre so sekanje in zbijanje pirhov, pa tudi valicanje (trkljanje pirhov ob pirh, po grabljah ali po perivniku). 

Pri trkljanju ali turčanju tekmovalca trkata pirh ob pirh – špico ob špico ali peto ob peto. Komur se pirh razbije, ga izgubi. Zmagovalec je tisti, ki ubije več nasprotnikovih pirhov. Za igro so izbirali jajca s trdno lupino, ki so jih prepoznali po zvoku, ki je nastal, ko so z jajcem potrkali po zobeh. Pri igri je prihajalo tudi do goljufij. Večjo trdnost jajca so dosegli tako, da so ga izpihali in napolnili s smolo.

V 90. letih 20. stoletja je v Sloveniji ponovno postalo priljubljeno ciljanje pirhov, pri katerem tekmovalci v pirhe mečejo kovance. Odvisno od pravil igre, morajo tekmovalci s kovancem prebiti pirh (kovanec mora pristati v pirhu), v nekaterih različicah igre pa se mora kovanec skriti pod lupino ali na drugi strani pokukati iz lupine.

Za najmlajše pa je seveda najbolj privlačno iskanje čokoladnih jajčk, ki jih lahko skrijemo na prostem.

Zapisala: Urška Hrast

              

Dostopnost