Skoči na glavno vsebino

Letos se nam je po dvoletnem premoru le nasmehnila sreča, da smo se tretjo majsko soboto ponovno družili na tradicionalnem pohodu po Kosmačevi učni poti. V prelepem vremenu smo tako obeležili 20. jubilejni pohod.

Na startu v Dolenji Trebuši se je zbralo okrog 150 pohodnikov, za veselo jutranje vzdušje pa so poskrbeli člani GŠ Palbin. Po kulturnem programu otroške folklorne skupine Pastirčki PŠ Dolenja Trebuša so se pohodniki odpravili na pot ob zvokih Tantadrujevih zvoncev. Pred Kosmačevo rojstno hišo v Bukovici so kulturni program soustvarili učenci OŠ Most na Soči in Glasbene šole Tolmin. Na Slapu ob Idrijci so za glasbeni vložek poskrbeli člani Jazz Punt Big Band, pred šolo na Mostu na Soči pa so člani DLU Tolmin pohodnikom omogočili likovno udejstvovanje. Tako kot vsako leto so bili pohodniki ob poti deležni tudi kulinaričnega razvajanja. Po prijetni plovbi z ladjico Lucijo smo v Tolminskem muzeju prisluhnili Kosmačevemu harmoniju, pohod pa zaključili pred Knjižnico Cirila Kosmača, kjer nas je v svet literature popeljal književnik Matjaž Pikalo. Najbolj zvestim pohodnikom so tudi letos zacingljali Tantadrujevi zvončki.

Letošnji pohod je potekal v znamenju Kosmačeve novele Hiša št. 14. Udeležencem pohoda so na posameznih postajah učenci delili odlomke novele z rebusi, ki so se na koncu povezali v končno rešitev.

Pohod so organizirali delavci OŠ Dušana Muniha Most na Soči, zahvaljujemo pa se tudi vsem zvestim sodelavcev, brez katerih program ne bi bil tako pester in zanimiv: KS Dolenja Trebuša, KS Slap ob Idrijci, KS Idrija pri Bači (krajanom Luže), Špeli Mrak, TD Most na Soči, DLU Tolmin, LTO Sotočje Tolmin, Glasbeni šoli Tolmin, Tolminskemu muzeju, Občini Tolmin, Jazz Punt Big Bandu, Knjižnici Cirila Kosmača, GŠ Palbin, Društvu Tantadruj, Ladji Lucija.

Zapisala Tina Stare

   

     

     

Dostopnost