Skoči na glavno vsebino

Tretji teden v novembru, ko na dan petka obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk, smo na PŠ Dolenja Trebuša tej temi posvetili malce več pozornosti.

Pogovarjali smo se o zdravi prehrani, lokalni pridelavi hrane, o izvoru hrane in podobnem. V ta namen smo šli tudi na obisk na bližnjo kmetijo k Mežnarju, kjer smo si ogledali hlev, Darinka pa nam je predstavila vse, kar je učence zanimalo o kmetiji. Seveda so si lahko ogledali tudi živali, stroje in celo ribnik.

Na to temo so učenci izvajali tudi različne dejavnosti pri pouku ter v podaljšanem bivanju. Risali so, slikali, ustvarjali … Ustvarili so čebelice iz kamenčkov ter kravice z različnimi tehnikami.

Najbolj razburljivo je bilo preizkusiti se v izdelovanju masla. Iz svežega mleka iz mlekomata smo s pomočjo pinje izdelali maslo. Učenci so kmalu ugotovili, da to delo ni tako enostavno in gre veliko lažje s pretresanjem steklenice. No, a maslo je čudovito uspelo in ga je bilo dovolj za priboljšek pri našem slovenskem zajtrku.

Zajtrk je bil krona tega tedna. Ob lepo okrašenih mizah s pogrinjki, listki, svečkami … smo uživali v dišavah in okusih lokalno pridelanih dobrot.

Pa, dober tek tudi vam!

Zapisla Ana Makovec

Dostopnost