Skoči na glavno vsebino

Kakšno je bilo življenje nekoč? Kako je bilo v šolah? Prvošolci so se o tem najprej pozanimali pri svojih starih starših, nato pa so svoje ugotovitve delili z nami v razredu. Prinesli so tudi stare predmete, tako da imamo v učilnici pravo mini muzejsko zbirko, ki se še vedno širi.

In kaj smo spoznali? Ljudje so se večino časa zadrževali v sobi, ki se je imenovala hiša. V hiši je bila miza s stoli in krušna peč. V tem prostoru so se prehranjevali, pletli, ličkali, brali, počivali, se igrali, molili … Hiše so se nekoč razlikovale od današnjih. Ljudje so stare hiše gradili iz materialov, ki so jih imeli na voljo v bližini doma, kot npr. les, kamenje, blato. Strehe starih hiš so bile pokrite z lesenimi deščicami, slamo ali kamnitimi ploščami. Ljudje so kuhali v črni kuhinji. Ta ni imela dimnika in se je ves dim zadrževal v prostoru. Zato so zidovi v kuhinji postali črni.

Arheolog Miha Mlinar z Mosta na Soči se je z veseljem odzval naši prošnji, da nas popelje po domačem kraju in nam pove kaj več o hišah, ki so jih gradili nekoč. V delu muzejske zbirke, ki jo imamo na naši šoli, smo si sprva ogledali, kakšne zgradbe so gradili pred več kot dva tisoč leti. Nato smo se povzpeli do ostankov Rimske hiše. Nazadnje smo si ogledali še stoletni hiši nedaleč od šole. Poučno uro smo sklenili s pesmijo »Od hiše do hiše«, ki je sicer pustna, a je sovpadala tudi z našim opazovalnim sprehodom.

Zapisala: Urška Hrast

Dostopnost