Skoči na glavno vsebino

Od marca do konca maja poteka že 13. mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki ga organizira založba MIŠ. Sodelujoče knjižnice – med njimi tudi Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin – na ta način nadgrajujejo prizadevanja za branje kakovostne slovenske mladinske književnosti.

Naslov letošnjega festivala je Ljubezen, veselje, žalost, jeza – vse to je v meni! Osrednja tema so čustva. V različnih obdobjih odraščanja se namreč srečujemo z vrsto čustev, zato se ob branju knjig s priporočilnega seznama lahko vprašamo, ali nam je knjiga v viharnih časih lahko v pomoč, ali nam v ljubezenskih zagatah nudi zatočišče, ali se bo jeza in otroška kljubovalnost lažje sprostila s pomočjo knjig.

Vabilu po prebiranju knjig in ustvarjanju smo se odzvali tudi v 1. a. S pomočjo knjižničarke Martine Kozorog Kenda smo izbrali knjigo Saše Pavček: Miška ima roza očala. V slikanici spoznamo poljsko miško, iz katere se sošolci norčujejo, ker ne zna brati. Pravi, da ji črke plešejo pred očmi. Tudi učiteljica je ne razume, zato jo mama odpelje k mišji psihologinji, ki ugotovi, da ima miška disleksijo. To težavo rešijo roza očala, ki naredijo miškino življenje spet bolj veselo.

V preprosti zgodbi so prvošolci spoznali, da učenci, ki imajo določene posebnosti, niso nič slabši kot oni. Dragoceno sporočilo, ki si ga moramo zapomniti tudi odrasli.

Po pogovoru smo si ogledali še kratek video o življenju in šolanju učenca z disleksijo, nato pa smo v znak podpore dislektikom in ljudem s skotopičnim sindromom izdelali barvna očala različnih oblik.

Zapisala: Urška Hrast

                                

Dostopnost