Skoči na glavno vsebino

V soboto je Slovenska filantropija že 13. zapored organizirala vseslovensko prostovoljsko akcijo Dan za spremembe, ki smo se ji pridružili tudi učitelji, učenci in drugi zaposleni naše šole ter tudi vsi vi, ki ste na kakršen koli način sodelovali v naših aktivnostih.

Zaradi narave dela, smo te aktivnosti razporedili kar čez cel teden, ter tako dan podaljšali v teden za spremembe. Kaj smo počeli in kako so dejavnosti izgledale, si lahko preberete spodaj in ogledate v tem videoposnetku.

Na centralni šoli so učenci 4. razredov svoji uri športa v torek in sredo namenili medgeneracijskemu športnemu povezovanju s svojimi starši in starimi starši. V podaljšanem bivanju pa so skupaj z učenci 5. razredov iz kamenčkov naredili prave umetnine, ki so jih podarili starejšim članom družine. Najmlajši, učenci prvih razredov so očistili poti, ki z okoliških vasi vodijo do šole, učenci prve triade, pa so v podaljšanem bivanju poskrbeli za čisto okolico šole. V roke so prijeli metle in motike ter izvedli čistilno akcijo na šolskem igrišču ter na travniku, kjer so peskovniki. Oblikovali so tudi likovni izdelek z lepo mislijo, s katerim so osrečili svoje najbližje.

Aktivni pa nismo bili le na centralni šoli, precej pestro je bilo tudi na podružnicah. Na PŠ Dolenja Trebuša so imeli čistilno akcijo, v okviru katere so pobirali smeti pred šolo, ob poteh in ob reki Idrijci ter uredili so visoko gredo in okolico šole. Nekoliko višje nad dolino, na PŠ Šentviška Gora so organizirali čistilno akcijo v okviru popoldanskega pohoda v treh skupinah. Vsaka skupina je pobirala smeti v spremstvu učiteljice na enem odseku ceste med Šentviško Goro in Ponikvami ter še ob stranskih poteh. Učenci so akcijo vzeli zelo resno in opazili vsak najmanjši košček plastike ali polivinila.

Aktivnost, ki nas je povezala vse, pa je bila zbiralna akcija odpadnega papirja. Zbrali smo skoraj za dva polna zabojnika papirja, ter s tem prispevali k čistejši naravi in hkrati dodali nekaj sredstev v šolski sklad.

Zapisale učiteljice RP, zbrala in uredila Tajda Vidič

Dostopnost