Skoči na glavno vsebino

Majski planinski izlet smo planinčki potepinčki iz OŠ Most na Soči spet izpeljali skupaj s planinci iz OŠ Cerkno in z vodniki tamkajšnjega planinskega društva.

V soboto, 6. 5. 2023, se nas je približno 50 zbralo na parkirišču na Reki. V spremstvu vodnikov PD Cerkno smo se po mulatjeri povzpeli do cerkve sv. Ivana nad Šebreljami, kjer je bil najprej postanek za malico in čudovit razgled.
Nato smo se spustili do ene glavnih znamenitosti Cerkljanske, v jamo Divje babe, ki nam jo je podrobneje predstavil vodnik Andraž Drešček. Za večino planinčkov in njihovih družinskih članov je bil to prvi obisk Arheeloškega parka Divje babe, ki je zaslovela leta 1995, ko so v njej našli neandartalčevo piščal. Ta velja za najstarejše glasbilo na svetu! Obisk jame, v kateri vsem na očeh in dosegu dlani ležijo živalske kosti, je zanimivo doživetje, ki so ga nadgradili z digitalizacijo. Vendar ne v stilu jamskega zabaviščnega parka, pač pa s kratkim prikazom arheoloških plasti, njihovih značilnosti ter življenja neandartalcev, kar posebej pritegne mlajše obiskovalce.

Med novembrom in aprilom je jama zaprta, saj v njej prezimujejo netopirji. V ostalem delu leta pa ste povabljeni, da prehodite pot, ki so jo brez težav zmogli tudi mladi planinčki in njihovi družinski člani.

Kako smo preživeli dan, si oglejte v tem VIDEOPOSNETKU.

Zapisala: Urška Hrast

Dostopnost