Skoči na glavno vsebino

Na Šentviški Gori nam ni nikoli dolgčas. Skupaj se učimo, igramo, pojemo, plešemo, pa ustvarjamo, se smejimo in veselimo. In zato smo se odločili, da dobro voljo razdelimo tudi med ljudi. Organizirali smo kulturno prireditev z naslovom Pojem, plešem in se igram ter vsem prisotnim popestrili deževno nedeljo.

Otroci so se naučili nekaj pesmic, deklamacij, plesov, nekaj starih iger in iger, ki se jih igrajo danes. Šolarji so narisali rekvizite pod mentorstvom učitelja Mirka in z njimi okrasili sceno na odru. Na dan D smo morali zbrati le še pogum, ter pred polno dvorano obiskovalcev, izpeljati začrtani program. Po uvodnem pozdravu šolark, so se na odru zvrstili otroci iz skupine Kužki.  Z deklamacijo so otvorili vrtčevski nastop. Nato so na oder povabili še otroke iz skupine Mucki, ki so obiskovalce ogreli s pesmico Na planincah, izštevanko in plesom. Kužki so nato nadaljevali program in odplesali nekaj rajalnih iger ter s tem pokazali, da se še znajo igrati igre, ki so se jih nekoč igrali naši stari starši. Radi bi se igrali za »lovce in zajce«, ker pa niso imeli žoge, so raje odpeli ljudsko pesmico o zajčku. Z nekaj hudomušnimi izjavami so nasmejali gledalce, pomagali kikirikati bolnemu petelinčku in skupaj z miškama spekli potičko. Kulturni program so nato prevzeli šolarji, ki so dobro krmarili med igrami nekoč in tistimi, ki so še vedno aktualne. Dekleta so spretno preskakovala kolebnico in gumitvist. Fantje pa so bolj navijali za skrivalnice in za mnoge že pozabljene igre kot sta cibumčkanje in štrika velika. Šolarji poznajo veliko izštevank in prstnih iger, dogajanje pa so popestrili še z modernim plesom in s sklopom ljudskih plesov.

Ugotovili so, da je igra brez pravih prijateljev največkrat dolgočasna, zato so zapeli pesem Prijatelji so kot zaklad. Prireditev pa zaključili s pesmijo Mi se imamo radi, ob kateri so se v »kači« na oder povzpeli vsi nastopajoči, da so jih obiskovalci lahko nagradili z velikim aplavzom.

Zapisala vzg. Alenka

Foto: Bruno Sotenšek

     

     

     

     

 

 

 

Dostopnost