Skoči na glavno vsebino

 

V tednu, ko so  četrtošolke uživale in si nabirale znanje ter izkušnje  v šoli v naravi, so se tudi ostali učenci odpravili na krajši krožni pohod.
Pot jih je vodila  najprej do  domačije prvošolke Lare. Tam so jih pričakali domači, tudi mlajši bratec Aljaž. Ače Stojan jim je pri čebelnjaku povedal marsikaj zanimivega o čebelah. Tata Marko pa jih je peljal v nekdanjo kovačijo in jim pokazal žago, ki jo je izdelal njegov ače ter jim pojasnil, kako deluje. Pokukali so tudi v hlev. Po bližnjici so jo mahnili do igrišča na Prapetnem Brdu, kjer so  se nekateri malo poigrali na igralih, drugi pa   igrali nogomet. Vračali so se skozi Polje. Med potjo so se razveselili še Nežinih kozic ter Andrejeve kobile Alke. Med potjo je večina učencev lahko  povedala, katera hiša je njihova oz. kje so bili morda doma stari starši.

Na prvi junijski dan pa jih je obiskala predstavnica TNP- ja gospa Maja Fajdiga Komar.  Skupaj so se odpravili do bližnjega gozda. Po poti so morali v skupinah poiskati nekaj v naravi za vsako barvo na leseni paleti. O najdenih rastlinah jim je nato gospa Maja povedala veliko zanimivega. V gozdu pa so   s pomočjo lup  in lončkov s povečevalnim steklom v zemlji, pod listjem in suhimi vejami iskali majhne živalce, ki so bolj skrite našim očem in jih večkrat prezremo. Najbolj zanimive so se jim zdele: železna kačica, suha južina, kopenski rakci, kočiči…Učenci so imeli gospe Maji veliko povedati tudi o različnih živalih, ki jih srečujejo v svoji okolici ( srnjadi, jelenjadi, jazbecih, lisicah, kunah,…)
Tudi četrtošolka Valentina nas je presenetila z zanimivo informacijo. Pokazala nam je rastlino krompirjevko, ki čisto zares diši po krompirju in je užitna.

Gospa Maja je druženje zaključila z mislijo, da so v naravi vsa živa bitja pomembna, da smo med seboj povezani in soodvisni, zato moramo naravo varovati in jo spoštovati.

Za PŠ Šent. Gora, Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

    

     

     

Dostopnost