Skoči na glavno vsebino

Tako kot večina šol po Sloveniji smo tudi na PŠ Dolenja Trebuša petkov dan pričeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Učenci so najprej pripravili jesenski pogrinjek in se podružili ob slastnih slovenskih dobrotah. Prisluhnili smo pripovedi ilustratorke Ančke Gošnik Godec ter izmenjali izkušnje o peki domačega kruha, saj je bila osrednja tema letošnjega zajtrka KRUH. Ugotovili smo, da skoraj pri vseh učencih pečejo domač kruh, nekateri pa gojijo celo žito.

Po zajtrku nas je obiskal predstavnik gasilcev, Damijan Jan, s katerim so se učenci pogovarjali o požarih v naravi; o tem, kako nastanejo ter kako se gasilci lotijo gašenja le-teh. Sledila je vaja evakuacije, nato pa še ogled gasilskih vozil ter opreme. Učenci so imeli priložnost opremo tudi preizkusiti, pogasili pa so tudi začetni požar, ki se je razplamtel na dvorišču. Dopoldan je minil kot bi mignil in morali so se posloviti. Gasilcem so se za njihov trud iz srca zahvalili in jih obdarili z majhnimi pozornostmi.

A dneva s tem še ni bilo konec. Sledilo je likovno ustvarjanje na temo gašenja požarov.

V podaljšanem bivanju pa so učenci zavihali rokave in prijeli za kuhalnice. V sklopu Eko šole in projekta Hrana ni za tjavendan, pri katerem se trudimo zmanjšati količino zavržene hrane, so iz banan, ki so ostale od prejšnjega dne, zamesili slasten bananin kruh.

Vas zanima, kako jih je uspelo? Pokukajte sem.

Zapisala Nives Gruden

 

Dostopnost