Skoči na glavno vsebino

V sredo, 13. 3., smo se osmošolci odpeljali na Gorenjsko. Pričakal nas je s soncem obsijan Kranj; najprej smo obiskali hišo, v kateri je Prešeren živel, služboval in ustvarjal v zadnjih letih svojega življenja. V spremstvu sončnih žarkov smo se sprehodili še do Prešernovega gaja, kjer je pesnik pokopan. Potem pa smo v rojstni hiši v Vrbi ob zanimivem pripovedovanju vodiča pokukali še v čas Prešernovega otroštva.

Znanja o našem največjem pesniku nam zdaj res ne manjka …

Zelo mi je bilo všeč Prešernovo meščansko stanovanje v središču Kranja. Bilo je pravo nasprotje preprosti kmečki hiši v Vrbi. (Tereza Pervanje)

Zanimivo je bilo videti stare, originalne predmete iz Prešernovega časa – na primer Prešernovo posteljo, v kateri je umrl, in celo mrtvaški prt, v katerega je bilo zavito njegovo truplo. (Tim Strgar)

Presenetil me je podatek, da so bile Prešernove pesmi prevedene v več kot 100 svetovnih jezikov. (Niko Šturm)

Za današnji čas nepredstavljivo je, da otroci niso imeli svojih postelj, ampak so spali kar na trdih klopeh ob zidu v izbi in na zapečku. (Janez Feltrin)

Najbolj zanimivo se mi je zdelo vraževerje o položaju spanja – v 1. pol. 19. st. so na Gorenjskem namreč verjeli, da če bodo spali z iztegnjenim telesom, bo ponoči ponje prišla smrt in bodo umrli. Od tu izraz ”stegnil se je”. (Erazem Krivec)

V Vrbi smo videli tudi črno kuhinjo – v njej je bilo veliko ognjišče in visok strop, vrata pa nizka, da se dim ni razširil po celi hiši. (Saša K. Šturm)

Obiskali smo tudi Prešernov gaj, kjer je Prešeren pokopan. Najprej so ga pokopali ob zidu, potem pa grob predstavili na sredino parka, kjer danes stoji tudi mogočen spomenik. Tik ob pesniku počiva tudi njegova hčerka Ernestina. (Mija Štrukelj)

Vodič Janez nas je podučil, da Gorenjci niso škrti in ohrni, temveč varčni. (Žiga Lipušček)

Všeč mi je bilo v rojstni hiši Franceta Prešerna, saj je vodič, ki nam je predstavljal njegovo otroštvo, naredil to na zelo zabaven način. Govoril nam je o predmetih iz Prešernovega časa. (Vita Kacafura Stanič)

Ekskurzija na Gorenjsko je bila zelo poučna ter zabavna dogodivščina, ki nas je naučila veliko novih stvari o Prešernu, ki bi jih moral vedeti vsak Slovenec.

Zapisale Marta Medvešček in učenke 8. b

Dostopnost