Skoči na glavno vsebino

Učenci 1.,2., in 3. razreda PŠ Šentviška Gora so dva dni preživeli na taboru na Mostu na Nadiži, ki ga vodi Žarko Trušnovec. To doživetje jim je omogočilo območno združenje RK Tolmin. Vreme jim ni bilo najbolj naklonjeno, a jih to ni preveč motilo – en rokav več, kapuco na glavo, pa dežnik za  vsak slučaj.

Prvi dan jih je obiskal gorski reševalec  Danilo s svojo reševalno psičko Beli in jim  predstavil delo gorske reševalne službe in reševalnega psa ter  opremo, ki jo potrebujeta  pri intervencijah pri nesrečah. Psička Beli se je učencem takoj priljubila. Ker jih je dež pregnal pod streho, so tam preizkusili še prenašanje ponesrečencev na nosilih. Po kosilu je Žarkov sin Blaž pripravil plezalno jamarsko vrv. Vsi  so se lahko poskusili v plezanju in vsem je uspelo doseči cilj pod streho. Nato so se podali na pohod do mostu na reki Nadiži. Začudeni so bili, ko so ugotovili, da so že v Italiji. Pohod so začeli z dežniki, a so jih na srečo kmalu lahko zaprli.

Pred večerjo so v gozdu  v skupinah še gradili hišice za škrate. Iz gozda so prišli precej blatni, a zadovoljni. Prislužili so si posladek po večerji. Gospod Žarko jim je namreč spekel palačinke.
Zvečer jih je obiskal gospod Miljko, ki jim je ob zanimivem pripovedovanju pokazal čudovite fotografije iz narave. Po zaključku so se pripravili za spanje in po  pravljici za lahko noč kar kmalu zaspali.
Naslednji dan so bili že zgodaj pokonci. Po jutranjem razgibavanju na igrišču in zajtrku  jih je obiskala   gospa Marjanca Velišček. Predstavila jim je delovanje organizacije RK ter jih spodbudila k solidarnosti in medsebojni pomoči.
Učenci so se kasneje razveselili učitelja Mirka, ki je v nadaljevanju dopoldneva vodil delavnico  oblikovanja iz gline.  Učenci so izdelali in okrasili vsak svoj lonček ter mlajši še obesek, starejši pa igralno kocko in figurice za družabne igre, ki so jih izdelali pri likovnem pouku že v šoli.

Že je bil čas za kosilo in nato pakiranje. Ob različnih igrah je učencem minil še čas do prihoda staršev. Takrat so že lahko opravili domačo nalogo, ki jim jo je dala gospa Marjanca- podariti nekomu objem.

Območnemu združenju RK ter gospodu Žarku Trušnovcu se zahvaljujemo za dva  prijetna, poučna in nekoliko drugačna šolska dneva.

Za PŠ Šent. Gora, Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

     

     

     

     

Dostopnost