Skoči na glavno vsebino

V nedeljo, 7. 7. 2024, so na Mostu na Soči slovesno obeležili stoletnico rojstva narodnega heroja in domoljuba Dušana Muniha, čigar ime nosi naša šola.

Ob tej priložnosti so Združenje borcev za vrednote NOB Bovec, Kobarid, Tolmin, OŠ Dušana Muniha Most na Soči, Turistično društvo Most na Soči, Krajevna skupnost Most na Soči ter Občina Tolmin pripravili spominsko slovesnost ob jezeru, na kateri smo se spominjali Munihove prekratke, a navdihujoče življenjske poti in njegovih dosežkov, ki so pomemben kamen v mozaiku primorske narodne zavesti.

Na slovesnosti je kot glavna govornica nastopila igralka in pesnica Saša Pavček, ki je podala ganljivo pripoved o svoji materi, ki je bila kot trinajstletno dekle pogumna Dušanova soborka, Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič pa je poskrbel za energično in ritmično glasbeno kuliso.

Prireditev sta pod mentorstvom Marte Medvešček sooblikovali tudi učenki naše šole Lara Križnič in Ivana Tominc, ki sta doživeto deklamirali pesmi Otona Župančiča, Karla Destovnika Kajuha in Vladimirja Pavšiča – Mateja Bora, v Vodni hiši pa so bila na ogled izbrana likovna dela naših učencev, ki so pod mentorstvom Mirka Kavčiča ustvarjali na temo vojne in miru – teme, ki je močno zaznamovala tudi življenje našega rojaka in narodnega heroja.

Zapisala Tina Stare

 

 

Dostopnost