Skoči na glavno vsebino

Učenci predmetne stopnje smo imeli v torek, 15. oktobra, kulturni dan. Rojstni dan Simona Gregorčiča (prav v torek je namreč preteklo 180 let od njegovega rojstva) smo začinili z obiskom Tolminskega Kinogledališča, kjer smo smo si ogledali gledališko predstavo Reformatorji na odru.

Na zabaven, današnjim mladim prilagojen način smo spoznali to burno obdobje v slovenski zgodovini. V vlogi Adama Bohoriča, avtorja prve slovenske slovnice, je nastopil Boštjan Gorenc Pižama. Njegovega učenca Jurija Dalmatina, ki je prevedel Bibiljo, pa je na odru upodobil Nik Škrlec. Skozi celotno predstavo sta nas priljubljena spodbujala, naj se slovenščine ne bojimo in naj jo imamo radi.

Predstava mi je bila všeč, igralca sta bila zelo zabavna in razigrana in sta znala pritegniti mojo pozornost. Utrdil sem svoje znanje o razsvetljenstvu. (Niko Šturm, 9. a)

Predstava je bila zelo poučna, a hkrati tudi smešna. Všeč mi je bilo, ker sem poznala odgovore na vprašanja o reformaciji, ki sta jih igralca zastavila publiki. Nik in Boštjan sta se mi zdela izvrstna, saj sta igrala doživeto in smešno. Najbolj se mi je v spomin vtisnil del, ko sta nam kazala table, na katerih so bile besede, napisane v bohoričici, mi pa smo jih morali prevesti v sodobno slovenščino. (Saša Kelher Šturm, 9. b)

Igralca sta poskušala predstaviti čas reformacije na zabaven način. Mislim, da jima je kar uspelo. Všeč mi je bilo, da sta Nik in Boštjan v predstavi menjala vloge; nekaj časa sta igrala sebe, del predstave pa Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina (Mija Štrukelj, 9. a)

Ob predstavi sem ponovil svoje znanje o reformaciji, ki sem ga pridobil pri pouku zgodovine in slovenščine. Igralca Nik Škrlec in Boštjan Gorenc Pižama sta upravičila moja visoka pričakovanja, ki sem jih imel pred predstavo. (Matic Ozebek, 9.a)

Vesela sem, da so to predstavo pripeljali tudi v Tolmin. Tako smo imeli priložnost, da se o pomembnih delih in osebnostih iz obdobja reformacije učimo ob smehu. Igralca sta se mi zdela najbolj smešna, ko sta se na odru skregala. Naučila sem se tudi nekaj besed, ki so jih uporabljali v tistih časih. (Ajda Zalašček, 9. a)

Zapisala Marta Medvešček

 

 

 

Dostopnost