Skoči na glavno vsebino

Učenci prve triade OŠ Most na Soči ter njihovi vrstniki s podružnic v Dolenji Trebuši in na Šentviški Gori so si v tolminskem kinogledališču ogledali baletno predstavo z naslovom Trnuljčica. Pripravili so jo učenci plesnega oddelka Glasbene šole Tolmin pod mentorstvom Tihe Celinšek Kaličanin. Pravljici o deklici, ki se je zbodla na vreteno in jo je doletelo prekletstvo stare in zlobne vile, smo sledili skozi čudovite plesne prizore in glasbo. Po sto letih spanja je deklico rešil pogumen kraljevič.

Učenci PŠ Šentviška Gora so si zatem v Glasbeni šoli ogledali baletno učilnico in skupaj z ravnateljico Majo Klanjšček naredili prve baletne korake.

Prvošolci in drugošolci so spoznali, kaj je galerija, kjer so lahko razstavljene fotografije, slike ali pa tudi kipi. Skupaj z vodjo kinogledališča Špelo Mrak so si ogledali razstavo o različnih »vratih, ki odpirajo prihodnost ali pa zapirajo preteklost«. Upodobili so jih člani Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin.

Tretješolci in Trebušani pa so šli v galerijo Knjižnice Tolmin, kjer je razstava Društva klekljaric Idrijske čipke z naslovom Radi firbcamo. Kot je pojasnila gospa Janja Kragelj, je bilo delo zelo zahtevno, saj so same izrisale vzorce za čipke. Otrokom je predstavila bulo in papirc, kar je osnova za izdelavo čipke. Pokazala je manjšo smrečico, ki jo trenutno kleklja, in povedala, da je vanjo vložila že tri ure svojega dela. Spoznali smo, da je treba biti pri klekljanju natančen in potrpežljiv.

Ta dan smo kulturo res zajeli z veliko žlico 🙂

Zapisala: Urška Hrast

 

Dostopnost