Skoči na glavno vsebino

Jo napot, goededag, susadei, god dag, dober den, salam alaykum, dober dan. Tako se pozdravijo v državah, v katerih je živela naša drugošolka Rosa ter od koder prihajata njena starša.

V četrtek, na dan jezikov, smo medse povabili Rosino mamo Noro. Prijazno je sprejela vabilo. Ob fotografijah nas je popeljala od države do države, kjer je Rosa do sedaj živela ( Norveška, Kambodža, Katar, Bolgarija). Dodala je še Madžarsko, od koder prihaja sama ter Nizozemsko, od koder je Rosin tata. Učenci so poiskali zastave ter poskusili uganiti, kateri predmet je iz katere države. Rosa in mama sta jim povedali tudi, kako  se pozdravi in zahvali v jezikih, ki jih govorijo v teh državah. Izvedeli so, da se kar nekaj besed v madžarskem jeziku izgovori podobno kot v slovenščini. Ogledali so si še posnetek posebnega športa ( takraw), ki ga igrajo v Kambodži z žogo, ki jim jo je pokazala.

Učenci so nato razmišljali, v katero od teh držav bi najraje odpotovali. Največ se jih je odločilo za Norveško, zaradi snega seveda. Rosina mama pa jim je rekla, da že živijo v deželi, kjer je veliko lepega.

Za zanimivo in  poučno  doživetje smo se ji zahvalili s ptičkom, ki poje v vseh jezikih.

Za PŠ Šent. Gora, Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

     

     

     

Dostopnost