Skoči na glavno vsebino

V petek, 27. septembra, je v Ljubljani potekala slavnostna podelitev priznanj in nagrad za uspešno delo v posameznih Ekošolskih projektih preteklega šolskega leta. Razveselili smo se, da sta bila med nagrajenimi tudi dva naša projekta, »Šolska VRTilnica« in »Mlekastično! Izberem domače«.

V projektu »Šolska VRTilnica« je sodelovalo 343 vzgojno-izobraževalnih ustanov. Razpisana sta bila dva nagradna natečaja: Kam gre naš pridelek in Šolski vrt skozi fotografijo. Na slednjem je bila med nagrajenci tudi naša šola. Na natečaju so sodelovali učenci centralne šole ter učenci podružnične šole Dolenja Trebuša in Šentviška Gora. Učenci, sedaj že bivši devetošolci, so že v jesenskem času lepo poskrbeli in uredili skalnjak za centralno šolo. V pomladnih mesecih pa so se začela tudi urejanja visokih gred in šolskih vrtičkov pred šolo. Učenci na podružnični šoli Dolenja Trebuša so svojo visoko gredo najprej opleli in uredili, potem pa vanjo posadili in posejali različna zelišča in rastline. Na koncu so jo lepo okrasili s kamni iz reke Idrijce, ki so jih prebarvali. Učenci na podružnični šoli Šentviška Gora so v visoke grede posadili jagode in paradižnike češnjevce. Posejali pa so tudi veliko semen cvetlic in užitnih rastlin v lončke in sadilne platoje. Sadike so kasneje, ko so bile nekoliko večje, postavili na tržnico pod bor. Učenci so jih lahko kupili za ceno »Hvala«. Nato so jih odnesli domov in jih doma posadili v vrtove. Krešo so posadili v lončke in jo imeli kar na okenski polici v učilnici in z njo včasih obogatili sirni namaz pri malici.

V projektu »Mlekastično! Izberem domače« je sodelovalo 209 ustanov, 706 mentorjev in 9289 otrok. Naša šola je tu prejela kar dve nagradi. Prvo za najboljši projekt oz. aktivnost v projektu in drugo za najboljšo kampanjo ob svetovnem dnevu mleka.
Z aktivnostmi smo skozi leto raziskovali pot šolskega mleka in mlečnih izdelkov od lokalnih ponudnikov do naše šole, le to pa predstavili z novičko na šolskem in lokalnem radiu. Pri tem smo k sodelovanju povabili učence novinarskega krožka, ki deluje pod mentorstvom učiteljice Martine Kozorog Kenda. Naša vodja prehrane, učiteljica Mateja Maretič, je poskrbela, da smo bili z jedilniki vedno seznanjeni o tem, od kje določen mlečni izdelek prihaja. Učenci so v okviru likovno-grafičnega natečaja tudi ustvarjali skozi raznolike umetniške tehnike. Med izbranimi deli je bila trganka učenke Eve Munih, izdelana pod mentorstvom učiteljice Tajde Vidič. Nagrado za najboljšo kampanjo pa smo si prislužili z organizacijo šolskega kuharskega natečaja »Kaj se pri tebi kuha, peče, da v lonec mleko teče?« ter izdajo virtualne kuharske knjižice z zbranimi recepti.

Letošnje šolsko leto pa že ponuja nove Ekošolske priložnosti za kreativno spodbujanje in večanje ozaveščenosti o trajnostnemu razvoju.

Zapisali
Ana Selinec Kozorog, vodja projekta Šolska VRTilnica in
Veronika Gregorčič, vodja projekta Mlekastično! Izberem domače

   

Dostopnost