Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 21. 10., je vreme končno uslišalo naše goreče prošnje in nam podarilo čudovit dan za obisk rojstnega kraja pisatelja Franceta Bevka.

Šestošolci so, napolnjeni z energijo toplih jesenskih žarkov, urno premagali strmo pot do Bevkove domačije. Tam jih je pričakala prijazna vodička Majda, ki jim je slikovito predstavila Francetovo življenjsko pot od vedoželjnega zakojškega fantiča do uglednega pisatelja in politika, ki je s svojimi deli budil pri rojakih narodno zavest in vlival slovenskemu narodu upanje v lepšo prihodnost.

Izvedeli smo, da je bil Francetov dom Volarjeva domačija, kjer je v bajtarski družini preživljal svoje otroštvo in rano mladost. V tej hiši je danes urejen muzej. V kletni etaži stavbe je majhen hlev, v pritličju veža in kuhinja z ognjiščem ter osrednji prostor s krušno pečjo, zraven pa še majhna kamra. Podstrešje danes služi kot velik razstavni prostor, kjer smo si z zanimanjem ogledali številne dokumente, knjige in fotografije, ki pričajo o plodnem ter razgibanem pisateljevem življenju.

Na koncu ogleda so bili učenci s strani vodičke še posebej pohvaljeni, saj so jo navdušili z znanjem, nato pa so se razigrano, kot nekoč davno Bevkovi pastirci, skozi pisani gozd podali nazaj v dolino.

»V ponedeljek smo si učenci šestega razreda ogledali Bevkovo domačijo v Zakojci. Bilo je zanimivo, ker so drugače živeli kot danes. Hodili smo zelo veliko, saj so tudi nekoč hodili zelo veliko.« (Anja)

»V Zakojco smo odšli 21. oktobra. Bilo mi je všeč. Najbolj mi bo ostalo v spominu to, da smo si ogledali hišo in zbirko knjig. V hiši nam je bilo mraz, ampak smo se potem pogreli na soncu.« (Lana T.)

»Slišala sem veliko novih stvari, npr. da sta imela samo mama in oče svojo sobo, da so seno nosili na birklah. Zelo mi je bil zanimiv ogled Bevkove hiše in tudi voditeljica je zelo dobro znala povedati, kar ve in zna. Zelo je prijalo tudi hoditi in se malo razgibati v hrib.« (Tinkara O.)

»Tam smo si ogledali Bevkovo hišo, videli smo, kakšno je bilo pohištvo nekoč. Življenje nekoč je bilo zelo težko, ker so veliko hodili.« (Enja)

»V ponedeljek smo se odpravili v Zakojco, da bi videli hišo Franceta Bevka. Tam smo si ogledali, kako so včasih živeli. Zanimivo mi je bilo, kako sta lahko bili v eni majhni postelji dve osebi in kako so imeli majhna vrata.« (Megi)

»21. oktobra smo se odpravili na Bevkovo domačijo. Zbrali smo se pred šolo, odšli z vlakom in nato dve uri hodili do domačije. Najbolj mi je bila všeč malica, ker sem bila zelo lačna. Vračali smo se peš. V Hudajužni nas je pobral avtobus, ki nas je odpeljal do Mosta na Soči.« (Tinkara M.)

 

Zapisala Tina Stare, vtise učencev zbrala Mojca Kofol

Dostopnost