Skoči na glavno vsebino

Kot v začetku vsakega šol. leta  so učenci tudi letos s policistom Juretom obnovili prometna pravila v teoriji in praksi.

Najprej so se pogovorili o pravilih, ki  jih morajo upoštevati kot kolesarji in pešci ali pri vožnji z avtom in avtobusom ter o situacijah, ki lahko pripeljejo do nesreč. Pogovor je bil sproščen. Učenci so z zanimanjem prisluhnili, ko jim je policist pripovedoval tudi o resničnih dogodkih in zato njegove nasvete vzeli še bolj resno.

Nato so se odpravili na poučni sprehod skozi vas, najprej na desno do Jakobovega novega doma. Njegova pot do šole je sicer kratka, a za pešce  nič kaj prijazna.

Nepregledna je cesta tudi v zgornjem delu vasi, kamor odhajajo učenci k verouku. Policist  jim je  povedal, kje je zaradi večje preglednosti najvarneje hoditi in kje prečkati cesto.

Ob vrnitvi na parkirišče  jih je čakalo še presenečenje. Policist Jure jim je pokazal policijsko opremo ter kako s pomočjo prstnih odtisov odkrijejo storilca kaznivega dejanja in kako označijo mesto nesreče.

Prvošolci in drugošolci so ugotovili, da je delo policista:

  • težko, ker moraš delati veliko različnih stvari in  ker vsi ne ubogajo,
  • nevarno, ker te lahko  ustrelijo ali povozijo,
  • naporno, ker delajo tudi ponoči, v vsakem vremenu in  ob nesrečah.

Kljub temu se je prvošolec Nejc pogumno oglasil, da bo policist, ko bo velik.

Za PŠ Šentviška Gora, Vlasta Sotenšek in Erika Laharnar

Dostopnost