Skoči na glavno vsebino

V Vrh so se pretekli petek kljub bolj kislemu vremenu podali učenci PŠ Šent. Gora v družbi upokojene učiteljice Anke Podgornik.

Povabili so jo zato, ker je bilo njeno prvo službeno mesto ( v šol. letu 1961-62) namreč prav v Bukovskem Vrhu, nato pa je še dve leti poučevala v šoli na Šent. Gori. Po jutranjem pozdravu v krogu pred šolo in pesmi drugošolki Emi, ki je ta dan praznovala ravno roj. dan,  so vzeli pot pod noge.

Na poti so nabirali in občudovali zanimive kamne, opazovali naravo in uživali v družbi prijateljev. Videli so tudi gobe velikanke. Že med hojo jim je gospa Anka povedala veliko zanimivosti. Še več pa so izvedeli pred nekdanjo šolo v Vrhu, ki so jo zaprli v šol. letu 1966/67. Zdaj je stavba že v tako slabem stanju, da bi bil ogled notranjosti lahko nevaren. Ogledali so si jo samo od vhodnih vrat, gostja pa jim je razložila, kje so bili posamezni prostori.

Učenci so bili presenečeni, ko so izvedeli, da so učitelji in učiteljice včasih čez teden stanovali kar v šoli. Čudili so se tudi, ko je povedala, kje so takrat učenci telovadili- v prostoru, kjer so sedaj spravljene »fušte«  ter na makadamski cesti pred šolo. Naredili so še skupinsko spominsko fotografijo. Nato pa so stopili do bližnje domačije Pr Štrowsu, kamor je hodila v času službovanja učiteljica Anka na kosilo. Gospodinja Angelca jih je gostoljubno sprejela in jim ponudila prostor, da so lahko  pomalicali. Skuhala jim je še čaj, s katerim so se lepo pogreli, saj ni bilo vreme nič kaj prijazno. Z njim so takole nazdravili.

Da bi se pravočasno vrnili nazaj v šolo, so se morali posloviti. Del poti so prehodili z odprtimi dežniki. A to ni bilo nič v primerjavi s tem, da so včasih otroci v vseh vremenskih razmerah hodili v šolo peš precej daleč, pa še dosti slabše oblečeni in obuti.

Po kosilu so učiteljici Anki zastavili še nekaj vprašanj. Izvedeli so, da je učila tudi v mali šoli in bila domska vzgojiteljica. Marsikaj zanimivega se je pripetilo v vseh letih službovanja. Rada je poučevala predmete spoznavanje narave in družbe, saj je tudi ljubiteljica gora in aktivna planinka. Naši gostji, ki se je učencem zdela zelo mladostna in energična, so se zahvalili z izdelki, ki jo bodo lahko še dolgo spominjali na tokratni obisk.

Za PŠ Šent. Gora: Erika Laharnar in Vlasta Sotenšek

nekdanja_sola1 nekdanja_sola2 nekdanja_sola3

nekdanja_sola4 nekdanja_sola5 nekdanja_sola6

nekdanja_sola7 nekdanja_sola8 nekdanja_sola9

Dostopnost