Skoči na glavno vsebino

Ker se učenci 4. razreda učimo o gospodarskih dejavnostih v kraju, smo skupaj s tretješolcema obiskali samostojnega podjetnika, ki ima delavnico prav blizu šole. Matjaž Kranjc je bil pred leti učenec PŠ Šentviška Gora, zato smo mu ob obisku najprej zastavili nekaj »ugank« o šolskih letih na tej šoli. Odgovore smo mu prebrali iz šol. glasila Planotarček.
Po opravljeni šoli za strojnega mehanika je bil zaposlen v podjetju Hidria v Spodnji Idriji. Izvedeli smo, da je bil tam zelo uspešen, saj je kar dve leti zapored dobil priznanje za inovacije, ki mu sedaj lepšata steno delavnice.
Razkazal nam je materiale, ki jih obdeluje in orodja ter pripomočke, ki jih za to uporablja. Zanimiva je bila primerjava najmanjšega in največjega svedra. A najbolj zanimiv se je vsem zdel rezkalni stroj, ki je povezan z računalnikom. Zelo smo bili presenečeni, ko smo izvedeli ceno stroja. Dobro, da se učimo števila čez 10 000. S tem strojem smo izdelali napis naše podružnične šole na aluminijasto tablico. Mi pa smo Matjažu za zelo zanimivo predstavitev podarili leseno tablico, na katero smo vžgali kljunasto merilo in napis Orodjarstvo.
Matjaž pravi, da delo ni naporno. Veliko se dela z računalniki. Le natančen in umirjen je treba biti. Dela nikoli ne zmanjka, kar je v današnjih časih tudi zelo pomembno. Za vse tiste, ki ste pred poklicno odločitvijo in vam je tako delo všeč, bo prava izbira – poklic mehatronik.
Za PŠ Šent. Gora Erika Laharnar z učenci 

orodjar01-m orodjar02-m orodjar03-m

orodjar04-m orodjar05-m orodjar06-m

Dostopnost