Skoči na glavno vsebino

V torek, 17. maja, smo se po dveh letih ponovno vse tri podružnične šole srečale na Šentviški Gori.

Učiteljica Vlasta nas je skupaj s svojimi učenci prijazno sprejela pred šolo. Pripravila je tudi koš, kamor bomo lahko namleli moko, katere žito smo nameravali odnesti s seboj  v mlin. V pokušino pa nam je pripravila tudi nekaj okusnih različnih vrst kruha.

Med hojo skozi vas so nam vodiči 1. in 2. razreda PŠ Šentviška Gora  opisovali znamenitosti vasi. Na poti proti Dabru pa se nam je pridružila ga. Darinka, za katero smo izvedeli, da je prava mlinarjeva hči. V Dabru nas je že pričakoval g. Milan, ki se je za tisti dan preobrazil v mlinarja. Pokazal in opisal nam je različne pripomočke in opravila,  ki so jih nekoč uporabljali, da so prišli od žita do kruha.

Podali smo se naprej proti mlinu. Na poti smo opazili zanimivo hišico in poskusili ugotoviti, čemu služi oz. je služila. Ugotovili so, da je to “pajštva”, sušilnica sadja. Gospa Darinka pa nam je iz svojega koša nasula suhih dobrot – jabolčnih krhljev, hrušk in sliv.

Že malce okrepčani smo ponovno vzeli pot pod noge in le prispeli na cilj. Najprej smo zagledali staro žago. Gospod Milan nam je opisal tudi postopek, kako so iz hlodov naredili deske.

Tam je nas je gospa Darinka ponovno presenetila z dobrotami iz koša – tokrat z doma pečenim kruhom, ki je otrokom šel neverjetno v slast.

Po malici pa smo si le ogledali tudi mlin. Ugotovili smo, da nam pesmica Ob bistrem potoku zelo lepo opisuje delovanje mlina. O samem mlinu, mletju moke in tudi spominih izpred nekaj desetletji sta nam spregovorila tudi Milan in Darinka. Najbolj zanimivo pa je bilo videti, kako voda pada na mlinsko kolo in ga poganja.

Preden smo se poslovili od našega mlinarja, pa nam je gospa Darinka še enkrat postregla z dobrotami iz koša, tokrat z domačimi keksi.

V lepem, sončnem in toplem vremenu smo se polni lepih vtisov in doživetji vrnili nazaj na Šentviško Goro.

Vsem, ki so nam pomagali preživeti ta čudovit dan, se iskreno zahvaljujemo. Iskrena hvala pa tudi staršem, ki so bili pripravljeni pripeljati otroke in nekateri z nami tudi preživeti ta dan.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj.

Za vse tri podružnice zapisala Ana Makovec

Dostopnost