Skoči na glavno vsebino

Tretjo majsko soboto je od Dolenje Trebuše do Tolmina potekal že 16. tradicionalni pohod po Kosmačevi učni poti.

Ob prelepem vremenu se je na startu v Dolenji Trebuši zbralo okrog 300 pohodnikov. Otroška folklorna skupina Pastirčki PŠ Dolenja Trebuša je za zbrano množico pripravila kratek kulturni program, harmonikarji GŠ Palbin pa so poskrbeli za še bolj veselo jutranje vzdušje. Ob razigranih zvokih harmonik je zbrana množica malo po deveti uri krenila po s soncem obsijani dolini.

Letošnji pohod je potekal v znamenju Kosmačeve pravljice Kamen in njiva. Na posameznih postajah so pohodniki lahko zbrali odlomke iz pravljice, ki so se ob koncu stkali v celoto. Učenci OŠ Most na Soči so ob poti pohodnikom razdelili tudi kamne z logotipom KUP. Ob Kosmačevi rojstni hiši so za razigrano otroško vzdušje poskrbeli otroci iz skupine Krtki mostarskega vrtca, ki so zapeli par otroških pesmi, predstavili pa so se tudi učenci Glasbene šole Tolmin. Kdor je želel, si je lahko ogledal notranjost Kosmačeve domačije.

Tako kot vsako leto so bili pohodniki ob poti deležni tudi kulinaričnega razvajanja. Z Mosta na Soči do Sotočja so se odpeljali z ladjico Lucijo in pohod se je ob lepem sončnem vremenu sklenil pred Knjižnico Cirila Kosmača v Tolminu, kjer so najbolj zvesti pohodniki tudi letos prejeli Tantadrujeve zvončke. Za vesel zaključek so poskrbeli domači ljudski godci Razjanab sasiedi.

Zapisala Marta Medvešček

 KUP 017    KUP 035

  KUP 088    KUP 050     

  KUP 056   KUP 096
KUP 103

Dostopnost