Skoči na glavno vsebino

Šolska knjižnica je bogato založena s knjigami, ki lahko staršem pomagajo pri tako zahtevni nalogi kot je vzgoja otrok. Marčevski izbor naslovov, ki jih priporočamo je pripravila učiteljica Maja Obid in zapisala:

“Starši, se še spomnite tistih trenutkov, ko ste vznemirjeni pričakovali, da se vam rodi prvi otrok? Verjetno ste kot večina sanjarili o tem, kako bo lepo imeti otročička, mu nuditi samo najboljše in skrbeti zanj. Kmalu pa ste skozi leta odraščanja vašega malčka ugotovili, da je vzgoja otroka vse prej kot lahka naloga. Morda ste se zalotili, da delujete na isti starševski način, ki ste ga bili sami deležni, pa ste pred rojstvom otroka prisegali, da ga vi že ne boste izvajali. Morda ste ugotovili, da vam pri enem otroku vzgoja deluje, pri enem od vaših otrok pa ste vedno znova na bojni nogi.

Kakršnikoli je že vaš razlog za iskanje pomoči pri vzgoji, pomembno je, da iščete nova spoznanja, nove ideje, nove predloge … Kajti v življenju se resnici učimo vsi, ne le otroci in mladostniki v šoli, tudi starši. Koliko se (na)učimo pa je odvisno od tega, kako odprti smo za razmišljanje o vzgoji, otrocih in sebi, koliko smo lahko odkriti do sebe …

Si lahko priznamo svoje napake? Si jih prizadevamo popraviti? In po drugi strani, si odpustimo napake? Smo jih pripravljeni odpustiti drugim? Kako odreagirati, ko otrok prijoče domov, ker ga je sošolec užalil? Kako komunicirati s svojim najstnikom, da bo imel občutek, da je zares slišan in razumljen?

Odgovore na taka in podobna vprašanja najdete v tokratnem izboru knjig, ki se osredotočajo predvsem na vzgojo in komunikacijo otrok in mladostnikov ter na številne možnosti naših možganov, da se učijo in napredujejo. Ne le na učnem področju, ampak tudi v smislu komunikacije, izražanju čustev in vzpostavljanju pristnih odnosov z drugimi.”

 

Priporočene knjige si lahko ogledate v prvem nadstropju šole in izposodite v šolski knjižnici, ki bo odprta v času govorilnih ur. Ta četrtek, 9. 3. 2017, od 15.30 do 17.00.

Vabljeni!

KNJIGE, KI POMAGAJO OTROKOM IN STARŠEM PRI RASTI (TAKŠNI ALI DRUGAČNI)

DENNISON, P. E. Telovadba za možgane. Ljubljana: Rokus, 2007.

ČUDOVITI možgani. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016.

PALACIO, R. J. Čudo. Zagorje ob Savi: Ocean, 2014.

RAJOVIĆ, R. Kako z igro spodbujati miselni razvoj otroka. Lj: Mladinska knjiga, 2016.

FABER, A. Kako se pogovarjamo z otroki in jih poslušamo. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1996.

PANTLEY, E. Z otrokom lahko sodelujete. Radovljica: Didakta, 2002.

KOLB, K. Otroci se zlahka učijo. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2005.

SHAPIRO, S. SOS knjiga za starše. Celovec: Mohorjeva družba, 2002.

KONČNIK G., N. Moj otrok odrašča. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2004.

JULL, J. Štiri vrednote, ki jih daste otroku za vse življenje. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2013.

JULL, J. To sem jaz! Kdo si pa ti?. Radovljica: Didakta, 2011.

JUUL, J. Od poslušnosti do odgovornosti. Radovljica: Didakta, 2010.

JUUL, J. Družine z najstniki. Radovljica: Didakta, 2010.

 

Spletna novica Martina Kozorog Kenda

Dostopnost