Skoči na glavno vsebino

Prav vsi učenci PŠ Šentviška Gora so se v petek, 10. marca, po pouku odpravili na planinski pohod, z namenom, da obiščejo najstarejše Planotarke. Da bi lahko ob dnevu žena voščili najstarejšim v vseh treh KS, so se na pot odpravili v dveh skupinah. Vsem so izdelali darilca in voščilnice. Ob obisku pa so jih razveselili še s pesmijo.
Učenci s Šentviške Gore, Prapetnega Brda, Zakraja in Polja so se v spremstvu učiteljice Ane in Vlaste odpravili na obisk h Kristini Drole in Tončki Pervanje. Zanimivo je, da sta otroštvo in mladost preživljali kot sosedi na Prepetnem Brdu. Kasneje se je Kristina poročila s Trate v Polje, Tončka pa še vedno živi v svoji rojstni hiši Na Prkraj.
Pot je učence najprej vodila do Polja, kjer jih je pri Bažiču že čakala 91 letna Kristina, ki je prababica naše drugošolke Mete. Kot so že navajeni, je bila dobro razpoložena. V pogovoru o njenem otroštvu so izvedeli, da kupljenih igrač v tistih časih niso imeli in tudi časa za igro je bilo bolj malo. Najbolj je bila žalostna, da je morala v nedeljo popoldne pasti krave. Skupno pa so zaključili, da je biti otrok vedno lepo, ni pomembno v katerem času živiš.
Poslovili so se od Kristine in pot okrog Ključa nadaljevali proti Prapetnemu Brdu. Kmalu so prispeli do domačije Na Prkraj, kjer je doma prvošolka Tereza. Njena stara teta, 96-letna teta Tončka se je pravkar vrnila s krajšega sprehoda. Tudi z njo so malo poklepetali in še posebno zanimiva se jim je zdela pripoved, kako se je po hribu pod hišo smučala z doma narejenimi smučkami. Pa kar v krilu, tako da je imela sneg do pazduh, če je slučajno padla.
Učenci so si lahko predstavljali razdaljo, ki sta jo morali prehoditi obe od doma do šole in nazaj, saj so ta dan prehodili to pot v eno smer tudi sami.
Učenci s Pečin in Ponikev pa so se v spremstvu učiteljice Erike s šolskim avtobusom odpeljali do Pečin. Tam so najprej obiskali Štefko Pravica, s katero so že večkrat prijetno sodelovali. Ob različnih priložnostih so recitirali njene pesmi. Zanimalo jih je, če se še kaj igra z rimami. In res jim je povedala pesmico z naslovom Lepo je na Planoti biti mlad.
Voščilnico so oddali tudi Albini Kuštrin, ki pa ji zdravje žal ne služi več tako dobro kot Štefki.
Na Pečinah so razveselili še Rozino Laharnar, prababico tretješolke Eme. To pa z namenom, ker je ravno čez 2 dni praznovala še jubilej- 90. roj. dan. Zato so z njo tudi nazdravili in ji zaželeli lepo praznovanje. Tu so si ogledali še mlade kozice.
Potem so vzeli pot pod noge, saj so morali priti do zaselka Ostrožnik. Tam je namreč doma najstarejša krajanka Ponikev, Baldomira Lapanja. Tudi ona se za svoja leta odlično drži. In ker si še vedno rada zapoje in zaigra na sintesajzer, smo se dogovorili, da jo kdaj obiščemo za daljši čas, ko bomo skupaj kakšno zapeli. Pot smo zaključili na domačiji, kjer živita drugošolec Jure in četrtošolec Miha.
Pri vseh hišah so bili lepo sprejeti in pogoščeni. Med potjo so uživali v prebujanju pomladne narave ter družbi sošolcev in pri marsikateri hiši v družbi muc in kužkov ter drugih hišnih ljubljenčkov. Kljub nekoliko bolj vetrovnemu popoldnevu, je bilo vsem pri srcih prijetno toplo.

Za PŠ Šent. Gora, učiteljice Vlasta, Erika in Ana

Dostopnost