Skoči na glavno vsebino

Društvo učiteljev podružničnih šol- DUPŠ je letos organiziralo že 17. strokovni posvet pod naslovom Pestrost podeželja. Tokrat je srečanje potekalo na podružnični šoli Svibno, ki spada pod CŠ Radeče. Šola, katero obiskuje 16 učencev, stoji v vasici pod razvalinami Ostrovrharjevega gradu.
Srečanje je kot vsako leto potekalo v prisrčnem, sproščenem in pozitivne energije polnem vzdušju. Udeležili sva se ga učiteljici Vojka Kleč s PŠ Dolenja Trebuša in Vlasta Sotenšek s PŠ Šent. Gora. V petek so se nam z domiselnim nastopom, v katerem so prikazali medgeneracijsko druženje ter sodelovanje šole s krajem in raznimi institucijami, predstavili učenci. Na okrogli mizi so voditeljice vodile pogovor s predstavniki različnih institucij, pomembnih za šolstvo. Razpravljali so o položaju podružničnih šol, prednostih teh šol, položaju učitelja na podružničnih šolah. V popoldanskem delu smo se zbrani učitelji udeležili delavnic na prostem: gozdna pedagogika, pravljice gozda, kamni govorijo, gozdna joga,… ter obiskali kmetijo z bogato etnološko zbirko. Zvečer nas je nasmejala gledališka skupina društva Smreka s predstavo z aktualno tematiko.
Sobotna dopoldanska prireditev pa je bila tokrat res nepozabna. V svečanem delu je najprej prejela priznanje za drugo mesto na literarnem natečaju drugošolka PŠ Šent. Gora Julija Murovec.
Nato pa je na oder stopila ob glasnem aplavzu učiteljica Vojka Kleč. Ona je namreč letos ena izmed treh dobitnic priznanja DUPŠ-a. Za to priznanje smo jo predlagale njene nekdanje in sedanje sodelavke na podružnicah, da bi izkazale spoštovanje njenemu delu ter da bi njeno požrtvovalno delo spoznala tudi širša javnost.
V obrazložitvi, ki jo je prebrala predsednica komisije za podeljevanje priznanj, je bilo med drugim zapisano:
Učiteljica Vojka Kleč je vsa leta svojega pedagoškega poslanstva namenila delu na podružnicah. Že 17 let je vodja podružnice Dolenja Trebuša. Kot vodja skrbi za zgledno urejenost podružnice. V svojih letih poučevanja si je nabirala bogate izkušnje z delom v kombiniranih oddelkih in to podkrepila s številnimi projekti. Dve leti je bila vodja študijske skupine in v tem času pripravila tudi vzorčni nastop za kombinirane skupine. Kot članica društva se vsako leto udeležuje srečanj, aktivno pa je sodelovala na posvetu »50 let podružničnih šol Slovenije«. V mestnem muzeju Idrija ter v Slovenskem šolskem muzeju je s plakatom o razvoju šolstva v Dolenji Trebuši predstavila učila in raziskovalne škatle. Sledovi njenega dela so dokaz, kako močna in uspešna je ga. Vojka Kleč. Obenem pa nas s svojimi zgledi spodbuja k neprestani strokovni rasti. S svojo zagnanostjo, delavnostjo in znanjem je pozitiven zgled za vse, ki z njo sodelujejo. Pohvale in sprejetost na vasi s strani krajanov in staršev ji dajejo novih moči in veselje za delo.
Vsi, ki njeno delo poznamo, ji za prejeto priznanje čestitamo in se ji za znanje in izkušnje, ki jih je vedno pripravljena deliti, najlepše zahvaljujemo.
Več o tem dogodku in delovanju društva si lahko preberete na spletni strani DUPŠ-a.
Zapisala: Vlasta Sotenšek

Dostopnost