Skoči na glavno vsebino

Tretjo majsko soboto je od Dolenje Trebuše do Tolmina potekal 17. pohod po Kosmačevi učni poti.

Kljub slabi vremenski napovedi se je na startu v Dolenji Trebuši zbralo okrog 100 neustrašnih pohodnikov. Otroška folklorna skupina Pastirčki PŠ Dolenja Trebuša je za zbrano množico pripravila kratek kulturni program, harmonikarji GŠ Palbin pa so poskrbeli za veselo jutranje vzdušje in ob zvokih harmonik ter Tantadrujevih zvoncev pospremili pohodnike na pot.

Učenci OŠ Most na Soči so na posameznih postajah pohodnikom delili odlomke Kosmačeve humoreske Kovač in hudič. Pred Kosmačevo rojstno hišo so kulturni program soustvarjali mostarski učenci, ki so prebirali odlomke iz humoreske, ter trio klarinetov Glasbene šole Tolmin. Na Slapu ob Idrijci so pohodnike z glasbo pozdravili člani skupine Jazz Punt Big Band, pred šolo na Mostu na Soči pa so likovniki iz Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin prikazali, kako nastajajo umetnine na platnu.

Tako kot vsako leto so bili pohodniki ob poti deležni kulinaričnega razvajanja. Z Mosta na Soči do Sotočja so se odpeljali z ladjico Lucijo, pohod pa se je tokrat sklenil pred Kinogledališčem v Tolminu, kjer so najbolj zvesti pohodniki tudi letos prejeli Tantadrujeve zvončke. Pred pričetkom predstave Medved, s katero je gledalce navdušila gledališka skupina Zvonko Gimnazije Tolmin, so si udeleženci v Tolminskem muzeju lahko ogledali razstavo Tržnica – trebuh mesta; na stojnicah v avli kinogledališča pa so lahko občudovali in kupili unikatne izdelke Posoških ustvarjalcev.

Pohod so pripravili delavci OŠ Most na Soči, da pa je bil program pester in zanimiv, gre zahvala tudi vsem sodelavcem: KS Dolenja Trebuša, KS Slap ob Idrijci, krajanom Luže, TD Most na Soči, LTO Sotočje Tolmin, Tolminskemu muzeju, Glasbeni šoli Tolmin, Jazz Punt Big Bandu, Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin, Občini Tolmin, GŠ Palbin, Društvu likovnih ustvarjalcev Tolmin, Gimnaziji Tolmin, Tolminskemu muzeju ter Posoškim ustvarjalcem. Prireditev je finančno podprla Občina Tolmin.

Zapisala Marta Medvešček

Dostopnost