Skoči na glavno vsebino

Učenci PŠ Šentviška Gora so sončni četrtek izkoristili za prvi športni dan. Z jutranjim pozdravom v krogu so si zaželeli, da bi se imeli skupaj čim bolj lepo, potem pa se podali na pot proti Dabru. V zaselku Nart jih je pričakal vodovodar Simon Kenda, saj so bili dogovorjeni, da jim bo pokazal, kje je vodno zajetje in črpalke, ki se vključijo ob sušnem vremenu. Spustili so se po kolovozu navzdol in kmalu stopili v meglo, skozi katero so se hoteli prebiti sončni žarki. Nekaterim se je zdela hoja skozi meglo skoraj pravljična, drugim pa malce strašljiva. Med hojo so poslušali žuborenje vode. Tega zvoka na planoti ne slišijo prav pogosto. Simon jim je razložil, kje se zbira voda in kako delujejo črpalke. Marsikdo med njimi ni vedel, kako pride voda do njihovih domov. Zahvalili so se mu z izdelkom- v les vžganim in pobarvanim potočkom.
Potem so se spustili še nekoliko v dolino – do zaselka Tilnik. Tam so pomalicali, se malo orientirali na zemljevidu in pogledali z daljnogledom. Brez daljnogleda pa so lahko videli reko Idrijco in glavno cesto, ki vodi po dolini. Dolgo se niso mogli ustavljati, saj so se morali nazaj v šolo vrniti do kosila. Pot nazaj je bila bolj naporna, saj se je vzpenjala, a zmogli so jo vsi.
Na poti so ta dan videli veliko lepega- pajčevine, na katerih so se lesketale rosne kapljice, gobe in zanimivo raščena drevesa. Da je bil dan poučen in zanimiv pa dokazujejo tudi fotografije.
Za PŠ Šentviška Gora, Erika Laharnar in Vlasta Sotenšek 

                                   

Dostopnost