Skoči na glavno vsebino

Čeprav je od jesenskih počitnic preteklo že kar nekaj časa, so ideje, ki so se porodile na delavnici robotike pri učencih posoških šol, še vedno žive. Dvodnevne brezplačne delavnice se je udeležilo 38 otrok, kar je preseglo naša pričakovanja. 31 fantov in 7 deklet je “ustvarjalo” na temo robotike. Začeli so z osnovami programiranja, nato izdelali avtomobil robota, ki se je s pomočjo različnih senzorjev samostojno izogibal oviram, se pred oviro tudi samostojno ustavil ali vozil po poljubno zarisani črti. Drugi dan so udeleženci izdelali vsak svojega poljubnega robota. V »delavnici« na Gimnaziji Tolmin so nastala dvigala, žerjavi, prevozna sredstva, robotske roke, dvižne ploščadi, … Vsak robot je imel svojo določeno nalogo, ki jo je izvrševal samostojno na podlagi programa, ki so ga sproti pisali udeleženci.

Za navdušenje nad robotiko in programiranjem, ki se je v teh dneh razširilo v Posočju pa niso zaslužni samo robotki in mentorji, ampak tudi sponzorji, ki so omogočili, da je dvodnevna delavnica za udeležence bila brezplačna. Zahvala gre podjetjem Hidria Tolmin, Mahle Letrika, ITW Metalflex in TKK-ju.

V teh dveh dneh so mladi dokazali, da so ob ustrezni motivaciji in dejavnosti, ki jih zanima, sposobni preseči vsa naša pričakovanja. Zelo zbrano in inovativno so razmišljali, gradili, programirali in preizkušali svoje ideje po 8 ur na dan. Takih delavnic ali dogodkov si lahko v Posočju želimo čim več, zato upam, da letošnja prva delavnica robotike ni zadnja, ampak bo postala tradicionalna.

Ciril Makovec, ravnatelj

Dostopnost